Ferrari: Két okból is sántít a Red Bull büntetése - F1VILÁG.HU

Ferrari: Két okból is sántít a Red Bull büntetése

Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója attól tart, hogy a Red Bull vajmi keveset fog megérezni a 2021-es költséglimit túllépéséért rá kiszabott büntetésből – szerinte hatékonyabb lett volna a csapat jövő évi költségkeretét korlátozni.

Pénteken hozta nyilvánosságra az FIA az ítéletet, miszerint a tavaly 1,8 millió dollárral túlköltekező Red Bull elfogadta a 7 millió dolláros pénzbírság befizetését és az előttük álló 12 hónapra az aerodinamikai tesztelés 10%-os csökkentését büntetésként.

A Mercedest irányító Toto Wolff szerint kellően súlyos szankcióval sújtották a bajnokcsapatot a vétségért, ami elrettentő a mezőny minden tagja számára. Homlokegyenest eltérő véleményen van azonban a Ferrari, ahol úgy gondolják, a Red Bull olcsón megúszta az ügyet, hiszen az erőforrásaik átcsoportosításával szinte semmissé is tehetik a kevesebb aerodinamikai teszt hatását.

„A kétmillió jelentős pénzmennyiség, és ezzel kapcsolatban már többször elmondtuk a véleményünket az elmúlt hetekben” – kezdte magyarázatát Mekies az olasz Sky-nak nyilatkozva. „Mi a Ferrarinál úgy hisszük, hogy ez az összeg körönként pár tizedmásodperces tempójavulást eredményezhet, így könnyű megérteni, hogy egy ilyen mennyiség a versenyek és akár a világbajnokság kimenetelére is hatással lehet.”

„A büntetéssel két okból nem vagyunk elégedettek. Egyrészt nem gondoljuk, hogy az aerodinamikai tesztelés 10%-os csökkentésével járó hátrány megfelelne annak a köridőben szerzett nyereségnek, amiről korábban beszéltem.”

„És van ezzel egy másik probléma is. Mivel ugyanis a csapat következő felhasználható költségkeretére nincs hatással a büntetés, ezért az egésszel csak azt érték el, hogy majd máshol költik el azt a pénzt. Azt az összeget, amit a 10%-os megvonás miatt nem használhatnak el a szélcsatornában, szabadon elkölthetik más területre, például az autó tömegének csökkentésére. A félelmünk az, hogy ezen két tényező együttes határa révén a büntetés valódi hatása igencsak csekély.”

A sportigazgató mindazonáltal hozzátette, a Ferrari is lezártnak tekinti az ügyet. Méltatta az FIA döntéshozatalának átláthatóság, és abbéli reményét fejezte ki, hogy jövőre gyorsaság is párosul majd ehhez.

„Nincs más választásunk, tovább kell lépnünk erről az ügyről. Viszont nagyon fontos lesz számunkra, az F1 egésze és a rajongók számára is, hogy a 2022-es számvetés eredményeire ne kelljen a jövő év októberéig várni” – zárta Mekies.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!