FIA: Pozitív teszt sem állhat az Osztrák Nagydíj útjába

Austrian Grand Prix 2015, Spielberg, Medical Helicopter
Fotó: F1VILÁG.HU
Megtanulta a leckét Ausztráliában a Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), így július elején, Ausztriában akkor is versenyt rendeznek, ha közben felüti a fejét a koronavírus a paddockban.

Az F1-es mezőny március közepén elutazott Melbourne-be, a versenyhétvége előtti csütörtökön azonban kiderült, a McLaren egyik tagja megfertőződött a vírussal, a brit istálló pedig visszalépett a szezonnyitótól.

A versenyhétvégét végül hosszas egyeztetések után, az utolsó pillanatban törölték, pár órával az első szabadedzés előtt törölték, miközben a rajongók már a kapuknál várakoztak.

Jean Todt, az FIA elnöke a Sky Sports F1 televíziónak adott interjújában beszélt arról, szerinte nem fair bárkit is okolni.

„Szerintem nagyon nem fair hibáztatni bárkit is az Ausztráliában történtek miatt” – mondta a francia szakember. „Az események nagyon gyorsan zajlottak.”

„24 órával az első edzés kezdete előtt még semmi okunk nem volt arra, hogy ne rendezzük meg az eseményt. A kormány is támogatta a verseny megtartását, a szervezők szintén, akárcsak a promóter, a helyi motorsport-szövetség, és mindenki más is.”

„És aztán szép lassan egyik esemény követte a másikat, ez pedig azt jelentette, hogy elkezdtek megoszlani a vélemények. Szóval kezdetben nem voltak problémák, aztán lett néhány, és a dolog egyre nagyobb és nagyobb lett, pár perccel az első edzés előtt pedig már egyszerűen nem volt más opció.”

„Mindazok, akik 24 órával korábban még támogatták a verseny megrendezését, meggondolták magukat, úgy felgyorsultak az események.”

„A világ más részein is megtörtént ez, más eseményeken. Egy héttel Ausztrália után a Mexikó Ralit rendeztük meg, és aztán szombaton az emocionális nyomás miatt úgy döntöttünk, lefújjuk a versenyt. Egy nappal később, Franciaországban polgármesterválasztások voltak. Vasárnap voltak a választások, hétfőn minden leállt.”

„Ezért mondom azt, hogy nem fair kritizálni az Ausztráliában történtek miatt. Egyszerűen kiszámíthatatlan volt. Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a 2020-as szezon első versenyére érkezve nem kell szembe néznünk újabb kiszámíthatatlan helyzettel, és vannak szakértők, akik dolgoznak ezen.”

A Forma-1 a tervek szerint egy „buborékot” hoz majd létre júliusban, Ausztriában a mezőny számára, a csapatokat pedig gondosan elszeparálják egymástól, és folyamatosan tesztelik a résztvevőket.

Az FIA orvosi bizottságának vezetője, Gerard Saillant professzor azt mondja, mostanra más sokkal többet tudni a vírusról, így jobban is lehet majd kezelni egy váratlan helyzetet.

„Azt gondolom, a helyzet teljesen más lett Melbourne óta. Sokkal nagyobb tudásanyaggal rendelkezünk. Van lehetőség megelőzni és előre jelezni sok mindent” – mondta a professzor.

„Ha lesz egy pozitív eset, vagy akár tíz, akkor is tökéletesen kezelni tudjuk majd a helyzetet. Szóval nem jelent majd problémát, legyen szó akár egy pályabíróról, akár Lewis Hamiltonról, orvosi értelemben ugyanaz a dolog.”

„De a sport és a média szempontjából persze nem mindegy. Meg kell próbálnunk előre jelezni ezt, hogy tudjuk, hol van az a határ, ami után már lehetetlen folytatni. De azt gondolom, ez mostanra nem jelent problémát számunkra.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS