Friss hírek

FIA: Pozitív teszt sem állhat az Osztrák Nagydíj útjába

Austrian Grand Prix 2015, Spielberg, Medical Helicopter
Megtanulta a leckét Ausztráliában a Forma-1 irányító testülete, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), így július elején, Ausztriában akkor is versenyt rendeznek, ha közben felüti a fejét a koronavírus a paddockban.

Az F1-es mezőny március közepén elutazott Melbourne-be, a versenyhétvége előtti csütörtökön azonban kiderült, a McLaren egyik tagja megfertőződött a vírussal, a brit istálló pedig visszalépett a szezonnyitótól.

A versenyhétvégét végül hosszas egyeztetések után, az utolsó pillanatban törölték, pár órával az első szabadedzés előtt törölték, miközben a rajongók már a kapuknál várakoztak.

Jean Todt, az FIA elnöke a Sky Sports F1 televíziónak adott interjújában beszélt arról, szerinte nem fair bárkit is okolni.

„Szerintem nagyon nem fair hibáztatni bárkit is az Ausztráliában történtek miatt” – mondta a francia szakember. „Az események nagyon gyorsan zajlottak.”

„24 órával az első edzés kezdete előtt még semmi okunk nem volt arra, hogy ne rendezzük meg az eseményt. A kormány is támogatta a verseny megtartását, a szervezők szintén, akárcsak a promóter, a helyi motorsport-szövetség, és mindenki más is.”

„És aztán szép lassan egyik esemény követte a másikat, ez pedig azt jelentette, hogy elkezdtek megoszlani a vélemények. Szóval kezdetben nem voltak problémák, aztán lett néhány, és a dolog egyre nagyobb és nagyobb lett, pár perccel az első edzés előtt pedig már egyszerűen nem volt más opció.”

„Mindazok, akik 24 órával korábban még támogatták a verseny megrendezését, meggondolták magukat, úgy felgyorsultak az események.”

„A világ más részein is megtörtént ez, más eseményeken. Egy héttel Ausztrália után a Mexikó Ralit rendeztük meg, és aztán szombaton az emocionális nyomás miatt úgy döntöttünk, lefújjuk a versenyt. Egy nappal később, Franciaországban polgármesterválasztások voltak. Vasárnap voltak a választások, hétfőn minden leállt.”

„Ezért mondom azt, hogy nem fair kritizálni az Ausztráliában történtek miatt. Egyszerűen kiszámíthatatlan volt. Meg akarunk bizonyosodni arról, hogy a 2020-as szezon első versenyére érkezve nem kell szembe néznünk újabb kiszámíthatatlan helyzettel, és vannak szakértők, akik dolgoznak ezen.”

A Forma-1 a tervek szerint egy „buborékot” hoz majd létre júliusban, Ausztriában a mezőny számára, a csapatokat pedig gondosan elszeparálják egymástól, és folyamatosan tesztelik a résztvevőket.

Az FIA orvosi bizottságának vezetője, Gerard Saillant professzor azt mondja, mostanra más sokkal többet tudni a vírusról, így jobban is lehet majd kezelni egy váratlan helyzetet.

„Azt gondolom, a helyzet teljesen más lett Melbourne óta. Sokkal nagyobb tudásanyaggal rendelkezünk. Van lehetőség megelőzni és előre jelezni sok mindent” – mondta a professzor.

„Ha lesz egy pozitív eset, vagy akár tíz, akkor is tökéletesen kezelni tudjuk majd a helyzetet. Szóval nem jelent majd problémát, legyen szó akár egy pályabíróról, akár Lewis Hamiltonról, orvosi értelemben ugyanaz a dolog.”

„De a sport és a média szempontjából persze nem mindegy. Meg kell próbálnunk előre jelezni ezt, hogy tudjuk, hol van az a határ, ami után már lehetetlen folytatni. De azt gondolom, ez mostanra nem jelent problémát számunkra.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!