Friss hírek

FIA: Räikkönen előzése „határeset” volt Alonso ellen

Határeset volt Kimi Räikkönen előzése Fernando Alonsóval szemben a vasárnapi Amerikai Nagydíjon – ismerte el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es versenyigazgatója, Michael Masi.

A finn versenyző az austini pálya 1-es kanyarjában előzte meg Alonsót úgy, hogy négy kerékkel elhagyta a pályát, a versenyirányítás viszont úgy látta, nem szükséges szankciót alkalmazni, így Räikkönen megtarthatta pozícióját.

Pár körrel később Alonso Räikkönen csapattársa, Antonio Giovinazzi ellen lendült támadásba, ezúttal pedig ő is a pályát elhagyva előzött – a versenyirányítás viszont arra utasította az Alpine pilótáját, hogy adja vissza pozícióját.

Később ugyanebben a küzdelemben Giovinazzi is a pályán kívül előzött, őt is utasították Alonso visszaengedésére.

A versenyt követően a kétszeres világbajnok megkérdőjelezte azt a „furcsa” döntést, mellyel lényegében futni hagyták Räikkönent.

„A szabályok egy kicsit véletlenszerűek. De ez van. Volt néhány incidens, amit talán meg kellene nézni. Kettőben büntettek, egyben nem” – mondta a spanyol.

Michael Masi, az FIA versenyigazgatója elárulta, szeretne beszélni a versenyzőkkel a történtekről a Mexikói Nagydíjon, és elismerte azt is, Räikkönen manővere „határeset” volt.

„Meg tudom érteni Alonso frusztrációját. A döntés vele és Kimi 1-es kanyarban történt esetével kapcsolatban kétségkívül határeset volt” – mondta a szakember.

„Kétségkívül egyeztetni fogunk róla a következő versenyzői értekezleten, mert azt gondolom, két részből áll a történet. Nyilván ott van az előzés, illetve a pályáról való lekényszerítés, illetve az előzés utólagos eleme. Szóval olyasvalami ez, amit meg fogunk vitatni a következő meetingen.”

Masi azt mondja, Räikkönen azért úszta meg, mert jogos érvként merülhetett fel, hogy Alonso leszorította őt a pályáról.

„Az esetnek nyilván két elemét vizsgálták, és ez alapján hozták meg a döntést, hogy ’hagyjuk úgy, ahogy van’. De nem kétséges, hogy megvitatjuk a következő értekezleten.”

Arra a kérdésre, hogy szerinte Alonso bizonyítani próbálta-e igazát akkor, amikor Giovinazzi ellen támadott, Masi így felelt: „Nem, egyáltalán nem. Nem hallottam Fernando rádiózását, de nyilván szélesen fordult, a javaslatomat pedig megtettem a csapat felé, hogy vissza kell adniuk a pozíciót, ami meg is történt.”

„És aztán ugyanez megtörtént pár körrel később is Antonio és Fernando között, és küldtük az instrukciót az Alfa Romeónak, hogy vissza kell adni a pozíciót.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!