Häkkinen: Ma több kockázatot vállalnak a pilóták - F1VILÁG.HU

Häkkinen: Ma több kockázatot vállalnak a pilóták

Mika Häkkinen, a kétszeres F1-es világbajnok gyermekkori versenyzői élményeiről és a sebesség iránti szenvedélyéről mesélt.

Häkkinent – akárcsak a pilóták jelentős részét – már kisgyermekkorában magával ragadta a benzingőz, amikor gokartozni kezdett. Hamar rá kellett jönnie azonban, hogy nem minden a száguldásról szól ebben a sportban.

„Amikor az első gokartversenyemen indultam 5 évesen, már az első kanyarban buktam” – mondta a finn. „Akkor azonnal rájöttem, hogy veszélyes dolog, és nem jó ötlet egy kanyart teljes gázzal bevenni. Ugyanakkor az motivált, hogy gyorsan menjek.”

A volt F1-es versenyző több másik sportot is kipróbált, azonban elmondta, csak az autóverseny nyújtotta számára azt, amit keresett.

„Úszás, focizás, síugrás” – sorolta azokat a sportokat, amelyeket már kipróbált. „De semmi nem adta azt az érzést, hogy azt kell csinálnom. Mindig csak arra gondoltam, hogy gyorsabb és gyorsabb akarok lenni. Amikor versenyeztem, akkor ezt a szenvedélyt éreztem, és az volt az érzésem, hogy azt csinálom, amit szeretnék.”

Häkkinen szerint manapság a Forma-1-ben ugyan nőtt a biztonság, azonban ezzel együtt az is igaz, hogy a pilóták bátrabbak, több kockázatot vállalnak a pályán.

„A biztonság jelentősen nőtt, és ez a versenyzők mentalitását is megváltoztatja. Nagyobb kockázatot vállalsz, ha tudod, hogy több védőfelszerelés van. De ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az ember gyorsabb is.”

Mivel változnak az idők, az autók, a vezetési stílus, a finn szerint – ha nem versenyeztek együtt – nem lehet összehasonlítani a különböző korok pilótáit, hogy ki az , aki jobb a másiknál. Így azt sem tudja megmondani, hogy Lewis Hamiltonnál volt-e jobb brit pilóta valaha.

„Ő egy nagyszerű versenyző. Összehasonlításokat nem lehet végezni, mert különböző időkről beszélünk” – mondta.

[totalpoll id=”56025″]

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!