Ismét a tankolás ellen szavaztak a csapatok

A múlt heti, genfi egyeztetéseken ismét elvetették a versenyek közbeni tankolások újbóli bevezetésének ötletét – értesült az Autosport című angol szaklap.


A múlt heti, genfi egyeztetéseken ismét elvetették a versenyek közbeni tankolások újbóli bevezetésének ötletét – értesült az Autosport című angol szaklap.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt nyilatkozott úgy nemrég, a tankolás ismét napirendre került az F1-es csapatok között, múlt héten azonban a Stratégiai Munkacsoport, valamint az F1 Bizottságának ülésein az volt álláspont, hogy a tankolások újbóli bevezetése ellentmondana a költségek kontrollálására vonatkozó jövőbeli terveknek.

Todt azt mondta, ha a jövőben ismét bevezetnék a tankolást, éves szinten mintegy 50 ezer eurónyi többletköltség jelentkezne a csapatoknál, Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója azonban úgy fogalmazott, ennél jóval többet kellene fizetniük a csapatoknak.

„A tankolás nagyon drága dolog, és a versenyekre is nagy hatással van” – mondta a szakember.

„Jean Todt évi 50 ezer euróról beszél. Nagyságrendekkel alábecsülte az összeget, és ez aggasztó. A szállítási költség lenne mintegy 175 ezer font, és talán 200-250 ezer font lenne megvásárolni és karbantartani a felszerelést az első évben – és a folyamatos karbantartásnak is költségei vannak.”

„Emellett szükség van egy kifejezetten erre a célra alkalmazott és fizetett szakemberre is, szóval a költségek jelentősek.”

Symonds emellett azt mondja, a versenyeknek sem tenne jót, ha újra lennének tankolások.

„Jelenleg meg tudjuk határozni a stratégiákat a versenyek előtt, így egy jóval taktikusabb szemlélettel vághatunk neki a futamoknak. A gumik működése alapján tervezzük meg a kiállásokat, ami nem feltétlenül alakul úgy, ahogy tervezzük – és persze azt is figyelnünk kell, mit csinálnak riválisaink.”

„Ha lenne tankolás, 24 körre elegendő üzemanyagot töltenénk az autókba, és 24 körig mennénk. Ha korábban állnánk kell, túl komoly lenne a „büntetés”. Ha visszaemlékszünk arra az időszakra, amikor betiltottuk a tankolást, sokkal jobb versenyeket láttunk utána.”

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS