Jackie Stewart: Az F1-es pilótáknak mentorokra van szükségük - F1VILÁG.HU

Jackie Stewart: Az F1-es pilótáknak mentorokra van szükségük

HIRDETÉS
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 02:  Sir Jackie Stewart talks with Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing and Red Bull Racing Team Principal Christian Horner during qualifying for the Formula One Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 2, 2017 in Monza, Italy.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Jackie Stewart, a háromszoros F1-es világbajnok nem tudja elképzelni, hogy a mai versenyzők más élsportolókkal ellentétben miért nem alkalmaznak coachokat. 

Stewart szerint nagy előnyre tehetnének szert az F1-es pilóták, ha olyan coachot, vagyis mentort alkalmaznának, aki mentálisan is segít nekik, fejleszti őket, valamint olyan dolgokra figyel, amire más, a pilóta környezetében nem. 

„A mai napig nem értem, hogy egy pilóta, amikor képességei csúcsán van, miért nem alkalmaz egy coachot, aki a tudásával és a figyelmével közelebb viszi hozzá a dolgokat – olyan dolgokat, amelyekre ő magától valószínűleg soha nem jönne rá.” 

„Szerintem ez hiba” – mondta Stewart, miután szerinte más sportágakban elengedhetetlen az, hogy a sportolók mentorokat alkalmazzanak, ha a csúcsra szeretnének érni. „Mindegy, hogy síelésről, golfról, teniszről, lovaglásról, vagy másról van szó: a coaching mindenhol fontos dolog. De ők csak a fizikai állapotukkal foglalkoznak, a mentális képességükkel nem. Szóval valami nagyon hiányzik.”

A legendás versenyző a volt osztrák síelőt, Franz Klammert említette példaként, aki 25 világkupa-győzelemmel rendelkezik. 

„Az ő trénere nem top síelő volt, soha nem volt olyan gyors, mint Franz. De technikailag kiismerte magát és tudott az érzelmi problémákról. Tudta, hogy mire van szüksége Franznak egy lecsúszás előtt.”

Míg a Forma-1-ben egyelőre nem elterjedt, a MotogGP-ben már bevett szokás coachokat alkalmazni, akik általában korábbi versenyzők – tehát nem sportszakértők vagy pszichológusok. 

Mentáltrénerekkel ugyan dolgoznak a versenyzők, azonban Alex Wurz óta nem volt az F1-ben coach – ő 2012-ben és 2013-ban Valtteri Bottast, Pastor Maldonadót és Bruno Sennát segítette a tudásával. Wurz elmondása szerint sokszor triviális dolgokban tudott segíteni a pilótáknak.

Stewart elmondta, neki sem segített ilyen szakember, ezért ő a saját ellenfeleit tekintette coachnak. 

Hirdetés

„Annyira éheztem arra, hogy más emberektől tanuljak. És szerencsém volt, hogy tudtam beszélgetni Jim Crarkkal. Ő volt a legjobb, aki ellen versenyeztem. És mivel közös lakásban laktunk, és sok időt töltöttünk együtt, mindig próbáltam olyan dolgokra rátalálni, amelyekről karrierem azon pontján fogalmam nem volt” – mondta. 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!