Friss hírek

Jövőre új időmérős szabályokat próbálnak ki a Forma-1-ben

Új időmérős szabályokat próbálnak ki a 2023-as Forma-1-es idény bizonyos versenyhétvégéin, a versenyzőket megfosztják majd a szabad gumiválasztás lehetőségétől.

Az már az F1 Bizottságának múlt heti ülése után kiderült, két előre meghatározott versenyhétvégén 13-ról 11-re csökkentik majd a felhasználható gumiszettek használatát, nemrég pedig már az FIA jövő évi F1-es sportszabályzata is megerősítette, ezeken az eseményeken módosulnak a kvalifikációra vonatkozó regulák, a versenyzők ugyanis előre meghatározott keverékeket kell, hogy használjanak a Q1-ben ,a Q2-ben és a Q3-ban.

Az időmérő formátuma változatlan marad, továbbra is három szegmensből áll majd, ám minden versenyző ugyanolyan gumikeverékeket lesz kénytelen használni. A jelenlegi szabályok szerint a pilóták szabadon választhatnak gumikat, a két kísérleti hétvégén azonban a mezőny tagjai a Q1-ben a kemény, a Q2-ben a közepes, a Q3-ban pedig a lágy abroncsokat lesznek kénytelen használni.

Hirdetés
 

Amennyiben valaki tönkretesz egy gumiszettet, csupán egy extra garnitúra áll majd rendelkezésére. A versenyzők jelenleg összesen 13 szettet (8 lágy, 3 közepes, 2 kemény) használhatnak fel, a kísérleti hétvégéken viszont csak 11 garnitúra áll rendelkezésükre (4 lágy, 4 közepes, 3 kemény).

A sprintfutamos hétvégéken egyébként szintén másképp alakul a gumiszettek leosztása: ezeken 12 garnitúrát kapnak a versenyzők (6 lágyat, 4 közepest és 2 keményet).

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!