Korábbi F1-es pilóta kapott fontos funkciót a Mercedesnél - F1VILÁG.HU

Korábbi F1-es pilóta kapott fontos funkciót a Mercedesnél

HIRDETÉS
A Forma-1-es mezőnyben csak kevés időt tölthetett, de a Forma-E-ben versenyeket nyert előbb pilótaként, majd már csapatvezetőként is. Bár az utóbbi időben kevésbé volt rivaldafényben, ám aki figyelte Jerome d’Ambrosio ténykedését, láthatta, hogy a belga apró, de magabiztos léptekkel halad afelé, hogy a jövőben akár egy nagy versenycsapatban is vezető tisztséget töltsön majd be.
2023 Saudi Arabian Grand Prix, Friday - LAT Images Jerome D'Ambrosio,

A Szaúd-arábiai Nagydíj hétvégéjének egyik híre, hogy a Mercedes leigazolta a 37 éves dAmbrosiót, aki a csapat által támogatott fiatal versenyzőket fogja szemmel tartani az idei évben. Tavalyig Gwen Lagrue és a Mercedesnél stratégaként is dolgozó James Vowles osztozott ezen a feladaton, ám miután Vowles a Williamshez távozott, szükség volt egy utódra, és itt jött képbe a belga exversenyző.

DAmbrosiónak csak egy teljes éve volt az F1-ben versenyzőként, még 2011-ben vezetett a Virginnél, majd a következő évben egy futamra beülhetett a Lotusba. Ezt követően az elektromos sorozat, a Forma-E felé vette az irányt, ahol három futamgyőzelmet szerzett, majd Susie Wolff felkérésére 2020 októberében a Venturihoz már helyettes csapatvezetőként csatlakozott. A tavalyi FE-szezonban már ő volt az istálló első számú vezetője, irányítása alatt pedig a Venturi valaha volt legjobb eredményével, konstruktőri második és egyéni harmadik hellyel zárta a szezont. Ám miután a Maserati átvette a karmesteri pálcát a Venturinál, dAmbrosio távozott, s most még magasabb szinten, az F1-ben igyekszik kamatoztatni vezetői képességeit.

Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője elárulta, régóta ismerte már a belga pilótát, s amikor felesége oldalán dolgozott a Venturinál, eddig ismeretlen képességeibe is betekintést kapott. DAmbrosio egyelőre a brackley-i istálló által támogatott fiatalok munkáját igyekszik segíteni, amely csapat legismertebb tagjai jelenleg az olasz Andrea Kimi Antonelli (idén a Formula Regionalban versenyez), az észt Paul Aron (F3) és a dán Frederik Vesti (F2). Wolff azonban utalást tett arra, hogy idővel feljebb is vezethet az út a belga számára a Mercedes hierarchiájában.

„Hosszú ideje ismerem Jerome-ot, hiszen amikor még a Renault versenyzői akadémiájának tagja volt, közel álltam ahhoz, hogy a menedzsere legyek. Ez már 15-20 éve volt, és később ismét kapcsolatba kerültem vele, így versenyzőként jól ismertem, ám az emberi oldaláról nem igazán. Aztán amikor Susie felajánlotta neki, hogy a versenyzői ülésből kiugorva egy csapat vezetőségében vállaljon szerepet, két kézzel ragadta meg a lehetőséget. Remekül működtek együtt, aztán Jerome még egy évig a szerepkörben maradva a második helyre vezényelte a csapatot a Forma-E-ben. Sokat tud meríteni abból, hogy versenyzői tapasztalattal is rendelkezik a legmagasabb szintekről. Gokart-világbajnok volt, a Forma-1-et is megjárta, és kipróbálta már magát a csapatmenedzsmentben is.”

Még nem tudhatjuk, hova vezet ez számára: jelenleg még nagyon az út elején jár. Egyelőre a versenyzőnevelő programunkban fog dolgozni és adminisztratív funkciói lesznek. Aztán majd meglátjuk, hogyan tovább.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!