Friss hírek

Már idén lehetnek szombati sprintfutamok az F1-ben!

BAHRAIN, BAHRAIN - DECEMBER 06: A general view as Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing prepares to drive on the grid before the F1 Grand Prix of Sakhir at Bahrain International Circuit on December 06, 2020 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Nem kizárt, hogy már 2021-ben rendeznek szombati sprintfutamokat a Forma-1-es versenyhétvégéken, Stefano Domenicali, a száguldó cirkusz első embere viszont elárulta, a fordított rajtrács ötletét végleg elvetették.

Az elmúlt évben már komoly egyeztetések folytak a rövidebb sprintversenyek beiktatásáról. A tervek akkor arról szóltak, hogy az időmérő helyetti futamokon a világbajnoki pontverseny állásának fordított sorrendje jelentené a rajtfelállást. A sprintfutam végeredménye szolgált volna a vasárnapi főverseny rajtsorrendjéül.

A csapatok viszont nem mentek bele abba, hogy kipróbálják az új formátumot, úgy tudni, főleg a Mercedes volt a javaslat ellen.

A Motorsport.com című lapnak nyilatkozva a Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali elárulta, a fordított rajtrácsra vonatkozó ötletet végleg elvetették, ám nincs kizárva, hogy már 2021-ben rendeznek sprintfutamokat.

„A fordított rajtrácsnak vége. Ezt elárulhatom” – mondta a szakember. „Fontos új ötletekben gondolkozni, hogy vonzóbbá és érdekesebbé váljunk, de nem szabad eltávolodnunk a versenyzéshez való tradicionális megközelítésünktől.”

„Azt gondolom, megtanultuk, hogy amennyiben minden másnap változtatunk az időmérő formátumán, megégetjük magunkat. Ezt el kell kerülnünk. Ezért most azt gondolom, hogy a formátum elég stabil.”

„De amit vizsgálunk, hogy mi lehet a megközelítés az úgynevezett sprintfutamok kapcsán egy szombati napon. Gondolkodunk azon, hogy már idén letesztelhetjük. Vannak egyeztetések a csapatokkal a megfelelő fórumon, és szerintem ez lehet az egyetlen dolog, ami érdekes lehet.”

Domenicali szerint az F1-nek egy olyan formátumon is el kell gondolkodnia, mellyel jobban be tud mutatni új versenyzőket, akik nem sok a kevés tesztlehetőség miatt nem sokat tudnak vezetni.

„Fel kell hívnunk a figyelmet az újoncokra, az igazi újoncokra. Mivel ma nagyon kevés tesztlehetőség van, lehetőséget kell kreálnunk – szóval, hogy ne csak szabadedzéseken vezessenek.”

„Talán létre tudunk hozni remek eseményeket a fiatalok számára. Nagyon sok fiatal van már most a Forma-1-ben, de nem állhatunk meg itt.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

Ezeket is ajánljuk!

További hírek

Már idén lehetnek szombati sprintfutamok az F1-ben!
Riportfilm: Vettelék megmutatták az Aston Martin F1-esét!
Fotók: Ocon pályára vitte az Alpine új autóját
Vettel: A sprintfutam csak a problémák foltozgatása
Az Aston Martin szeretné a legjobbat kihozni Vettelből