Massa jogi úton támadná meg a 2008-as F1-es vb végeredményét! - F1VILÁG.HU

Massa jogi úton támadná meg a 2008-as F1-es vb végeredményét!

A Ferrari egykori versenyzője, Felipe Massa a fejébe vette, hogy 15 év elteltével megpróbálja visszaszerezni azt a világbajnoki címet, amit állítása szerint elloptak tőle még 2008-ban.

A brazil a Ferrari pilótájaként jó eséllyel pályázott a vb-címre 2008-ban, végül azonban alulmaradt az akkor még a McLarennél versenyző Lewis Hamiltonnal szemben. Ehhez kellett az is, hogy Massa Szingapúrban elessen egy látszólag már a zsebében lévő győzelemtől, miután a Renault csapata szándékosan csalt a futamon.

Történt, hogy a francia istálló arra utasította fiatal pilótáját, Nelson Piquet Jr.-t, hogy hajtson szándékosan a falnak, kedvező helyzetbe hozva ezzel csapattársát, Fernando Alonsót. Az ügy csak egy évvel később látott napvilágot, a Renault akkor kétéves felfüggesztett eltiltást kapott, míg az istálló akkori csapatfőnökét, Flavio Briatorét, valamint technikai igazgatóját, Pat Symondsot el is tiltották a száguldó cirkusztól.

Akkoriban Massa erősen lobbizott azért, hogy töröljék a 2008-as Szingapúri Nagydíj végeredményét, erre azonban a szabályzat szerint már nem volt lehetőség. Az FIA vizsgálata ráadásul nem talált bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Alonso, illetve a Renault csapatának többi tagja tudott a tervezett balesetről, a szövetség ezért úgy érezte, nem lenne fair változtatni a végeredményen.

A dolgok azonban nemrég új megvilágításba kerültek, a Forma-1 akkori teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone ugyanis egy lapinterjúban elárulta, ő és az FIA akkori elnöke, Max Mosley már 2008-ban tudomás szerzett a történtekről.

„Úgy döntöttünk, egyelőre nem teszünk semmit. Meg akartuk óvni a sportot, megvédeni egy óriási botránytól” – mondta. „Ezért angyali hanggal rávettem egykori versenyzőmet, Nelson Piquet-t, hogy egyelőre maradjon nyugton.”

„Akkoriban volt egy szabály, miszerint az FIA év végi díjátadója után a világbajnokság végeredménye érinthetetlen volt. Hamilton tehát megkapta a trófeát, és minden rendben volt. Elegendő információnk volt ahhoz, hogy kivizsgáljuk az ügyet. Az alapszabály szerint ilyen feltételek mellett törölnünk kellett volna a szingapúri eredményt. Ez azt jelenti, hogy nem számított volna bele a világbajnokságba. És akkor Felipe Massa lett volna a világbajnok, és nem Lewis Hamilton.”

Ecclestone nyilatkozata pedig felkeltette Felipe Massa figyelmét: a most 41 esztendős versenyző nemrég a Motorsport.com című internetes lapnak beszélt arról, szeretne a végére járni annak, hogy lenne-e módja valahogy visszaszerezni a tőle ellopott vb-címet.

„Van egy szabály, ami kimondja, hogy amikor egy bajnokság eldőlt, attól a pillanattól kezdve, hogy a versenyző átveszi a bajnoki trófeát, a dolgokon nem lehet változtatni, még ha be is bizonyosodik a lopás” – magyarázta Massa. „Akkoriban a Ferrari ügyvédei beszéltek nekem erről. Aztán elmentünk más ügyvédekhez is, a válasz pedig az volt, hogy semmit sem lehet tenni. Szóval logikus módon hittem ebben.”

„De 15 után halljuk, hogy a kategória korábbi tulajdonosa azt mondja, hogy 2008-ban már tudott erről az FIA elnökével együtt, és nem tettek semmit, hogy ne sározzák be az F1 nevét. Ez nagyon szomorú – tudni, hogy ennek a versenynek az eredményét törölni kellett volna, és akkor enyém lenne a vb-cím. A végén én voltam az, aki a legtöbbet veszített ezzel az eredménnyel. Szóval utána fogunk járni, hogy megértsük mindezt.”

Massa azt elismeri, nem sok esély van arra, hogy ennyi év után változtatni lehet a történteken, de ettől még szeretne a végére járni a dolognak.

„Vannak szabályok, és számos olyan dolog, függően az adott országtól, ami miatt nem lehet visszamenni 15 év után, hogy megoldjunk egy helyzetet. De szeretném tanulmányozni a helyzetet, azt, hogy mit mondanak a törvények és a szabályok. Szeretnénk, ha lenne elképzelésünk arról, mit lehet tenni.”

A Ferrari egykori pilótája azt mondja, nem az anyagi jóvátétel miatt csinálja ezt az egészet.

„Soha nem mennék utána ennek az anyagiakra gondolván. Az igazság vezérelne. Azt gondolom, ha az embert megbüntetik valamiért, ami nem az ő hibája, és ez egy rablás, egy ellopott verseny eredménye, akkor igazságot kell szolgáltatni. Valójában a megfelelő helyzet az lenne, ha törölnék a verseny eredményét. Ez az egyetlen igazság, amit szolgáltatni lehetne egy ilyen ügyben.”

Massa hozzátette, más sportágakban előfordult már, hogy évek múltán támadtak meg egy-egy eredményt, amikor új bizonyítékok merültek fel.

„Láttunk már más helyzeteket a sportban, például Lance Armstrong [kerékpárversenyző] esetében, aki bizonyítottan doppingolt, és minden címét elveszítette. Mi a különbség?”

Arra a kérdésre, hogy beszélt-e már volt csapatával, a Ferrarival az ügyről, Massa így felelt: „Még nem.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Massa jogi úton támadná meg a 2008-as F1-es vb végeredményét!
Mercedes: A Red Bull idegesebb lehet, hogy közszemlére került a padlólemezük
De Vries szerzett egy jó pontot Helmut Markónál
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük
Lassan nekilát a saját váltó fejlesztésének az Aston Martin

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!