McLaren: A problémáink is mutatják, mennyit kell még tanulnunk az új autókról - F1VILÁG.HU

McLaren: A problémáink is mutatják, mennyit kell még tanulnunk az új autókról

A McLaren Forma-1-es csapatának technikai igazgatója, James Key szerint azok a fékproblémák, melyekkel az elmúlt hetekben szembesültek, jól mutatják, mennyi mindent kell még tanulniuk az új generációs versenyautókról.

A wokingi gárda nagy reményekkel készült a 2022-es szezonra, a bahreini teszten azonban komoly problémákkal találta szemben magát: versenyautójának fékjei egész egyszerűen túlmelegedtek, emiatt pedig rendkívül kevés időt tudott pályán tölteni a csapat.

A szezonnyitó Bahreini Nagydíjon a McLaren vesszőfutása tovább folytatódott: a csapat rengeteget küszködött a tapadás hiányával, és végül sem Lando Norris, sem Daniel Ricciardo nem tudott pontot szerezni. A McLarennél elismerték, váratlanul érte őket a fékekkel kapcsolatos probléma, és még nem is sikerült hosszú távú megoldást találni rá.

James Key, a McLaren technikai igazgatója a minap elárulta, az általuk kifejlesztett fékcsatornák minden kritériumnak megfeleltek, mégsem működtek az autón.

„Azt gondolom, bizonyos szempontból ez jól demonstrálja, mennyire frissek ezek az autók, és mennyi mindent kell még tanulnunk arról, hogy hogyan csináljuk őket jóra” – mondta a szakember. „A fékcsatornával kapcsolatos dolog egy furcsa anomália volt, mert minden kritériumnak megfelelt a hűtés tekintetében, mégsem működött.”

„Ilyenkor az ember azt gondolja, ’mi a fene folyik itt?’. Szóval elkezdünk kutatni, és rájövünk, hogy bizonyos feltételek mellett – amilyenekkel ezen a pályán találkoztunk – lényegében nem volt hajlandó működni.”

Key ugyanakkor méltatta a McLaren szakembergárdáját, az istálló mérnökei ugyanis rendkívül gyorsan reagáltak a problémára, és a csapat már a bahreini teszt utolsó napjára legyártotta a módosított fékcsatornákat.

„A srácok fantasztikus munkát végeztek azzal, hogy nagyon gyorsan felismerték a problémát. Előálltak megoldásokkal aerodinamikai szempontból, illetve áramlási szempontból, megtervezték, majd óriási erőfeszítéseket tettek a gyártásba. Jó ideje nem kellett már ilyet csinálnunk, szóval kiválóan reagált a csapat.”

„Ugyanakkor viszont egy kis leckét is megtanultunk. Azt gondolom, ez a helyzet jól mutatja, hogy nem minden olyan metódus működik feltétlenül, amikben korábban megbíztunk.”

A McLaren csapatánál jelenleg is dolgoznak azon, hogy milyen megoldásokkal álljanak elő a soron következő versenyekre.

„A csapat nyilván keményen dolgozik azon, hogy új elemeket vigyen pályára” – mondta Andreas Seidl, az istálló csapatfőnöke. „De még dolgozunk azon, hogy pontosan mivel is állunk elő a következő, dzsiddai hétvégére, és az azt követő, melbourne-i versenyre.”

A McLaren versenyzője, Lando Norris a napokban azt mondta, „fájdalmas időszak” vár a brit istállóra.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!