McLaren: Nincs magyarázat a szárny-jelenségre - F1VILÁG.HU

McLaren: Nincs magyarázat a szárny-jelenségre

A McLaren főmérnöke, Paddy Lowe bevallotta, hogy csapata továbbra sem érti, hogy miként működik két riválisa, a Red Bull Racing és a Ferrari trükkös első szárnya, amit minél előbb le kell másolniuk a sikeresség érdekében.


A McLaren főmérnöke, Paddy Lowe bevallotta, hogy csapata továbbra sem érti, hogy miként működik két riválisa, a Red Bull Racing és a Ferrari trükkös első szárnya, amit minél előbb le kell másolniuk a sikeresség érdekében.

A rivális csapatok még a múlt hétvégi Német Nagydíj szombati időmérője után kérdőjelezték meg az amúgy befoghatatlannak tűnő Red Bull és Ferrari versenygépeinek szabályosságát, ugyanis felmerült a gyanú, hogy az említett két csapat trükközik az első szárnnyal.

Megjelentek olyan pályaszéli, nagyfelbontású fotók, amiken az látszott, hogy a Ferrari és a Red Bull utóinak első szárnya nagy sebességeknél jóval (sokak szerint legalább 25mm-rel) közelebb van a burkolathoz, mint a többieké, ami extra leszorítóerőt generál a gyorsabb kanyarokban.

A két élcsapat azzal magyarázta mindezt, hogy a fotók más szögből készültek, és egyébként sem lehet tudni, hogy ki mennyi üzemanyaggal, illetve milyen felfüggesztés beállításokkal futott a fotók készítésének pillanatában.

Az FIA el is fogadta a magyarázatot, és a versenyt követő gépátadáson elvégzett vizsgálataik alapján teljesen szabályosnak minősítette az RB6, illetve az F10 fedőnevű modelleket, így az ellenfelek kemény feladat előtt állnak, mert minél előbb le kell másolniuk a trükkös szárnyat.

A McLaren már jelezte is, hogy óvás helyett nekifekszik a témának, ám Lowe bevallotta, hogy egyelőre nem tudják, miként működik a szóban forgó elem, és csak a sötétben tapogatóznak.

„Rengeteg fotót láttam róla” – mondta a szakember. „Azt gondoljuk, és ezzel nem vagyunk egyedül, hogy a két autó – Ferrari és Red Bull – első szárnya sokkal lejjebb helyezkedik el, mint amit mi elő tudunk idézni.”

„Ez egy jelenség, aminek szemtanúi vagyunk. Talán teljesen szabályos, talán nem. Egyelőre nem értjük a működését, és ezen dolgozunk.”

A McLaren mérnökei azonban biztosak abban, hogy a szárny alacsonyabb helyzetét nem magyarázhatja az autók különböző beállítása, valami teljesen más lehet a háttérben.

Hirdetés

„Ezt nem lehet megmagyarázni szimplán az üzemanyag mennyiségével, a guminyomással, vagy a nagysebességű beállításokkal. Ezek a dolgok ugyanis jóval kisebb mértékben befolyásolják a szárny állását, mint amit a fotókon láttunk” – magyarázta Lowe.

„Jelenleg nagyon keményend dolgozunk azon, hogy megértsük a működését.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!