Megtarthatja ülését a rasszizmussal vádolt versenyző, a Forma-2 csalódott - F1VILÁG.HU

Megtarthatja ülését a rasszizmussal vádolt versenyző, a Forma-2 csalódott

HIRDETÉS
Folytathatja a versenyzést a Hitech Forma-2-es csapatánál a Red Bull Racingtől nemrég menesztett Jüri Vips. A fiatal pilótával azért bontottak szerződést az energiaital-gyárosok, mert múlt héten internetes játék közben rasszista kifejezést használt.
ABU DHABI, UNITED ARAB EMIRATES - DECEMBER 14: Juri Vips of Estonia and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during Formula 1 testing at Yas Marina Circuit on December 14, 2021 in Abu Dhabi, United Arab Emirates. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Vips a Forma-2-es versenyzés mellett idén is a Red Bull teszt- és tartalékversenyzője volt, az osztrák csapat azonban nem tolerálta az észt pilóta viselkedését, és belső vizsgálata után szerződést bontott vele. Forma-2-es csapata, a Hitech viszont szerdán megerősítette, a fiatal pilóta náluk befejezheti az idei szezont.

„Jüri Vips be fogja fejezni Forma-2-es szezonját a Hitech-kel, megadva a lehetőséget neki arra, hogy jóvátegye a történteket” – áll a közlemény.

Oliver Oakes, az istálló csapatfőnöke hozzátette: „Egyértelművé tettem, hogy véleményem szerint az a nyelvezet, amit használt, teljességgel elfogadhatatlan, de úgy döntöttem, esélyt adok neki arra, hogy bizonyítson.”

„A Hitech GP egy befogadó közösség, és soha semmilyen formában nem tűrte el a rasszizmust, vagy sértő magatartást. És ha egy olyan társadalomban élünk, ahol senki sem hibázhat, majd kérhet őszintén bocsánatot, hogy aztán legyen esélye a jóvátételre, és a tanulásra, az mit árul el a társadalomról?”

„Nem tudom, miért mondta, amit mondott. Azt sem tudom, miért játszott és streamelt a Call of Dutival a nap azon szakaszában. Vannak dolgok, amik sokkal előnyösebbek a karrierje szempontjából.”

„Amit tudok, hogy az, hogy a Red Bull felbontotta a szerződését a tettei miatt, megsemmisítő élmény számára, egy méltán súlyos büntetés. És a valóság az, hogy nem lesz egyöntetű egyetértés abban, hogy ez a büntetés megfelelő-e, és ez teljesen érthető.”

„A személyes véleményem az, hogy a bocsánatkérés, vagy a szavak nem elegendőek ahhoz, hogy helyrehozza az okozott károkat. Azzal, hogy engedjük Jürit tovább versenyezni, megadjuk neki a lehetőséget arra, hogy demonstrálja őszinte bűntudatát. Minden lehetőséget meg kell ragadnia ehhez.”

A Hitech GP döntését követően viszont a Forma-2-es sorozat egy rövid közleményt adott ki, melyben azt írják, nem értenek egyet azzal, ahogy az istálló határozott.

„Az F2 szeretné újra megerősíteni, hogy a rasszista és diszkriminatív nyelvezet nem tolerálható semmiféle környezetben” – áll a kommünikében. „A Hitech Grand Prix döntése meglepő, és nem olyan, amit mi hoztunk volna. Alaposan figyelemmel kísérjük a helyzetet velük, hogy megbizonyosodjunk arról, az ilyen viselkedést megfelelően kezelik.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!