Kattints és kövesd velünk az Orosz Nagydíj eseményeit!

  Friss hírek

Perceken múlt Alex Zanardi élete

Gyors orvosi segítség nélkül percei lettek volna hátra Alex Zanardinak múlt pénteki balesete után – ezt nyilatkozta Robusto Biagioni, aki részt vett a korábbi autóversenyző ellátásában Olaszországban.

A korábbi Forma-1-es versenyző, kétszeres CART-bajnok és négyszeres paralimpiai aranyérmes múlt pénteken szenvedett súlyos balesetet, amikor kézzel hajtható triciklijével egy verseny során átsodródott a szemközti sávba, ahol összeütközött egy teherautóval.

Zanardit mentőhelikopterrel a sienai kórházba szállították – súlyos arc- és fejsérüléseket szenvedett, jelenleg mélyaltatásban tartják. Egyelőre nem tudni, milyen esélyei vannak a gyógyulásra.

A baleset helyszínére Robusto Biagioni menőorvos helikopterrel érkezett öt kollégájával, köztük volt Dr. Christina La Cava is.

„Szerencsére Dr. La Cava és kollégái minden tőlük telhetőt megtettek, hogy stabilizálják a pácienst. Ezekkel a sérülésekkel Zanardinak percei lettek volna hátra, ha nem kap azonnali kezelést. Kollégáim mély eszméletvesztésben találták, rövid nyugtalan pillanatai voltak csak. Ekkor megmozdította a karját és kiabált. Arcán is csontok törtek. Ami leginkább aggasztott minket először, az a bal szemének sérülése. Az is világos volt, hogy koponyatörést szenvedett.”

Dr. Biagioni mégis azt mondja, Zanardit ismerve van remény a gyógyulásra.

„Karrierem során láttam már súlyosabb sérüléseket, melyekből felgyógyultak, gyakran a prognózisainkkal ellentétben. Nem adhatjuk fel a reményt Alex Zanardi esetében sem. Ő egy sportoló, és mindenki tudja, milyen túlélési akarat van benne, és mennyire elszánt.”

A Zanardit kezelő idegsebész, Dr. Giuseppe Oliveri hozzátette: „Az ilyen balesetek után gyakori, hogy a sérülteket 10-15 napig mesterséges kómában tartják.”

Az orvosok várhatóan jövő héten döntenek majd arról, hogy miképp csökkentik a szedáció mértékét.

A sienai kórház orvosigazgatója, Roberto Gusinu stabilnak, ugyanakkor súlyosnak értékelte a volt F1-es versenyző állapotát, ennél többet azonban nem árult el. A szakember azt közölte, a továbbiakban – a családdal való konzultációt követően – nem adnak napi tájékoztatást a Zanardi állapotáról.

„A sportoló az ötödik éjszakát töltötte a kórházban, jelentős változás nem állt be klinikai állapotában” – mondta, hozzátéve, Zanardit továbbra is altatják és mesterségesen lélegeztetik.

„A család kérésére nem fogunk további nyilatkozatokat tenni Mr. Zanardival kapcsolatban, hacsak valami jelentős változás nem áll be az egészségi állapotát illetően” – mondta a sebész.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!