Piquet Jr.: Briatore egy zaklató volt, aki úgy bánt velem, mint egy kutyával! - F1VILÁG.HU

Piquet Jr.: Briatore egy zaklató volt, aki úgy bánt velem, mint egy kutyával!

HIRDETÉS
Azt követően, hogy Felipe Massa nemrég kijelentette, szeretne utánajárni, vannak-e jogi eszközök arra, hogy valahogy megváltoztassa a 2008-as Forma-1-es világbajnokság végeredményét, a szingapúri ’crashgate’ egyik főszereplője, Nelson Piquet Jr. egy podcastben mesélte el, hogyan is élte meg mindazt, ami 15 évvel ezelőtt történt vele.
Nelsinho Piquet

A brazil versenyző 2008-ban, a Renault színeiben mutatkozott be a Forma-1-ben, a bajnokság első felében azonban nem sok babér termett számára: be-becsúsztak hibák a részéről, és több alkalommal is technikai probléma hátráltatta. Első pontjait Franciaországban szerezte meg, majd két versennyel később, a Német Nagydíjon egy parádés 2. helyet szerzett a csapatnak.

A mezőny aztán ellátogatott Szingapúrba, ahol egy meglehetősen kaotikus futamon Piquet a falnak csapta Renault-ját, az emiatt kialakult káoszt követően pedig akkori csapattársa, Fernando Alonso az élre került, és végül megnyerte a futamot. Csak a következő évben derült ki, a Renault vezetősége szándékosan küldte a falba a brazil pilótát, hogy így hozza nyerő helyzetbe Alonsót. A történtek miatt az akkori csapatfőnököt, Flavio Briatorét, valamint Pat Symonds technikai igazgatót 5 évre eltiltották, Piquet F1-es karrierje pedig véget is ért.

Az ügy egyik legnagyobb elszenvedője Felipe Massa volt, aki a 2008-as Szingapúri Nagydíjat jó eséllyel megnyerte volna, ha Piquet nem megy a falba – a brazil azonban a történtek után végül lecsúszott a világbajnoki címről, melyet így Lewis Hamilton szerzett meg. Massa nemrég nyilatkozott úgy, szeretne a végére járni annak, van-e bármilyen jogi lehetősége arra, hogy 15 év távlatában megváltoztassák a 2008-as F1-es világbajnokság végeredményét.

„Van egy szabály, ami kimondja, hogy amikor egy bajnokság eldőlt, attól a pillanattól kezdve, hogy a versenyző átveszi a bajnoki trófeát, a dolgokon nem lehet változtatni, még ha be is bizonyosodik a lopás” – magyarázta Massa. „Akkoriban a Ferrari ügyvédei beszéltek nekem erről. Aztán elmentünk más ügyvédekhez is, a válasz pedig az volt, hogy semmit sem lehet tenni. Szóval logikus módon hittem ebben.”

„De 15 után halljuk, hogy a kategória korábbi tulajdonosa azt mondja, hogy 2008-ban már tudott erről az FIA elnökével együtt, és nem tettek semmit, hogy ne sározzák be az F1 nevét. Ez nagyon szomorú – tudni, hogy ennek a versenynek az eredményét törölni kellett volna, és akkor enyém lenne a vb-cím. A végén én voltam az, aki a legtöbbet veszített ezzel az eredménnyel. Szóval utána fogunk járni, hogy megértsük mindezt.”

Nemrég egy podcastben pedig megszólalt az ügy egyik főszereplője, Nelsinho Piquet is, aki arról beszélt, bár sokan a mai napig okolják őt a történtekért, valójában ő is áldozat – méghozzá Flavio Briatore áldozata.

„Ez egy csapatutasítás volt az istállón belül, nem arról szólt, hogy ártsunk Felipe Massának, semmi ilyesmiről nem volt szó” – mondta a brazil versenyző a Pelas Pistas Podcastben. „Igen, hiba volt. De abban a helyzetben, amelyben akkor voltam, miután sok éven át arról álmodoztam, hogy az F1-ben legyek… Ebben az álomban még csak nem is fontolgattuk, hogy elkísérjen valaki, egy ügyvéd, vagy menedzser.”

„Az első évben még apám sem járt el a versenyekre. Csak Flavio volt ott, aki a csapatmenedzser volt, egyben az én menedzserem is. És nemcsak az enyém, hanem még hat másik pilótáé is a mezőnyben, szóval csak egy bábu voltam, mint az összes többi, Webber, Kovalainen, Alonso, Fisichella, Trulli… És aztán, ami groteszk volt akkoriban a Forma-1-ben… Briatore nem olyan, mint a TV-ben, annál sokkal rosszabb. Én pedig egyedül voltam. Az egyetlen ember, aki közel állt hozzám, az edzőm, Gabriele volt, aki egyébként mind a mai napig a barátom.”

A volt Forma-1-es versenyző aztán további részleteket is elárult arról, hogy pontosan mi is történt azon a bizonyos a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, illetve az utána következő hónapokban.

Hirdetés

„Elérkezett Szingapúr, pszichológiailag falhoz szorítottak, és nem volt menekvés. Sokan megkérdezik tőlem, hogy ’Megtennéd újra?’. A normál válaszom az, hogy ’Nem, nyilvánvalóan nem’. De abban a korban, ilyen nyomás alatt… Senki sincs veled, csak egy zaklató, aki folyton zaklat, mindig panaszkodik és nyomul, mindig figyelmeztet, mondván, ’Ez az utolsó esélyed!’. Te pedig látod az álmod, amire feltetted az egész életed, látod, hogy nem működik, és mintha teljesen rossz úton járnál. Mintha csak egy csapattársnak szerződtettek volna, aki talán nem olyan erős, mint Alonso, szóval minden rossz irányba mutat…”

„Maradtunk 2009-re is, és aztán előjött az ügy a történtek miatt. Felbontották a szerződésemet, ez pedig olyasvalami volt, amit nem kellett volna megtenniük. Egész évben versenyeznem kellett volna, hirtelen pedig azt mondták, ’Grosjean most átveszi a helyed’.”

„Én pedig azt mondtam nekik, ’Ezt nem tehetitek meg’. Úgy bántak velem, mint egy kutyával. Ekkor mondtam azt, hogy ’Mivel úgy dobtok ki, mintha egy darab szemét volnék, elő kell állnunk a tényekkel’. Ekkor jutott el mindenkihez a sztori, ami számomra horribilis volt. Traumatizált, és még ma is sokszor előfordul, mert sokan nem értik, és sokan úgy ítélnek meg engem, hogy nem ismerik a történetet.”

Massa egyébként azt követően szeretné újra elővenni az ügyet, hogy a Forma-1 akkori teljhatalmú ura, Bernie Ecclestone bevallotta, már 2008-ban a tudomásukra jutott, hogy a Renault így szaboltálta a szingapúri verseny végeredményét.

„Úgy döntöttünk, egyelőre nem teszünk semmit. Meg akartuk óvni a sportot, megvédeni egy óriási botránytól” – mondta. „Ezért angyali hanggal rávettem egykori versenyzőmet, Nelson Piquet-t, hogy egyelőre maradjon nyugton.”

„Akkoriban volt egy szabály, miszerint az FIA év végi díjátadója után a világbajnokság végeredménye érinthetetlen volt. Hamilton tehát megkapta a trófeát, és minden rendben volt. Elegendő információnk volt ahhoz, hogy kivizsgáljuk az ügyet. Az alapszabály szerint ilyen feltételek mellett törölnünk kellett volna a szingapúri eredményt. Ez azt jelenti, hogy nem számított volna bele a világbajnokságba. És akkor Felipe Massa lett volna a világbajnok, és nem Lewis Hamilton.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!