Friss hírek

Räikkönen: Szép pályafutásom volt, semmit sem csinálnék másképp!

2001-ben debütált a Forma-1-ben, 20 év elteltével, az idei szezon végén pedig befejezi pályafutását Kimi Räikkönen. A 2007-es év bajnoka azt mondja, nem bánt meg semmit karrierje során, és úgy érzi, elégedetten akaszthatja szögre a sisakját.

Räikkönen a 2001-es Ausztrál Nagydíjon a Sauber színeiben mutatkozott be a királykategóriában, a következő évben pedig már Mika Häkkinen utódjaként versenyezhetett a McLarennél.

Bár a wokingi alakulattal is közel került a vb-címhez, a hőn áhított diadalt végül első ferraris évében hódította el, 2007-ben.

„Szép pályafutásom volt, elégedett vagyok azzal, amit elértem” – mondta a 41 esztendős finn Zandvoortban. „Nyilván az ember győzni akar, ami nem könnyű. Én meg akartam nyerni a bajnokságot, néhányszor elég közel is kerültem hozzá, és a Ferrarival végül sikerült, szóval örülök, hogy összejött – pláne, hogy velük.”

„Ami a többit illeti, hogy erő, vagy nem erő… Nem érdekel. Jól éreztem magam, csináltam a magam módján, és egyetlen dolgon sem változtatnék, még akkor sem, ha megtehetném. Ha ugyanis változtattam volna valamin, lehet, talán ma nem ülnénk itt. Nem panaszkodom – tényleg nem panaszkodhatok.”

Räikkönen csütörtökön beszélt arról, nem tudja még, mit fog csinálni jövőre, de az biztos, hogy a család lesz a középpontban.

„Nyilván vannak másmilyen menetrendek: család, a gyerekek iskolái, óvódák, meg ilyenek. De nem akarom azt, hogy a családi életemet az diktálja, hogy mikor lesz a következő verseny vagy teszt, vagy repülőjárat, vagy mikor lesz a következő munka.”

Räikkönen 21 győzelmet szerzett F1-es pályafutása során, amikor pedig arról kérdezték, melyiket tudná kiemelni ezek közül, nem tudott választani. Azt ugyanakkor hozzátette, első győzelme, melyet 2003-ban a McLarennel szerzett, természetesen különleges helyet foglal el a szívében.

„Nyilván minden győzelem más – volt, ami könnyebben jött, mint a többi. Voltak fontosabbak is, például 2007-ben, pláne az idény végén. De ott vannak a spái győzelmek is, amikor nem volt túl jó az autó tempója, vagy a 2005-ös japán győzelem egy hektikus hétvége után.”

„Mindegyik jó volt, mindegyikért meg kellett küzdeni, szóval nem mondanám, hogy van, amelyik különlegesebb volt a többinél. Az első győzelem mindig nehéz, és más is, mint a többi.”

„Hogy hiányozni fog-e a versenyzés? Nem tudom. Olyan régóta csinálom már, hogy kétlem, hogy nagyon hiányozni fog.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!