Red Bull: Nem az volt a fejlesztések célja, hogy Verstappenre szabjuk az autót - F1VILÁG.HU

Red Bull: Nem az volt a fejlesztések célja, hogy Verstappenre szabjuk az autót

HIRDETÉS
A Red Bull technikai igazgatója, Pierre Wache azt mondja, nem az volt az idei fejlesztések célja, hogy Max Verstappenre szabják versenyautójukat, ám való igaz, hogy a szezon előrehaladtával a csapat másik versenyzője, Sergio Perez egyre nehezebben boldogult az RB18-assal.
Sergio Perez (Red Bull) & Max Verstappen (Red Bull)

Perez a szezon elején remek formában teljesített, és jobbára tartani tudta a lépést világbajnok csapattársával. Az elmúlt időszak azonban nehezen alakult a mexikói számára, a rutinos pilóta pedig néhány hete azt mondta, ennek legfőbb oka, hogy a Red Bull olyan fejlesztési irányt vett idei autójával, mely miatt az autó már nem fekszik neki annyira.

„A szezon elején kényelmesebben éreztem magam az autóban. Úgy éreztem, valahányszor megérkeztem egy hétvégére, már az első edzésen nagyon elégedett voltam az egyensúllyal, a dolgok pedig jöttek maguktól” – magyarázta Perez.

„Arra a kérdésre, hogy az autó fejlesztésekor Verstappen felé billent-e a mérleg nyelve a Red Bullnál, a rutinos pilóta így felelt: „Egy kicsit ebbe az irányba ment el a dolog. Az autót nyilván fejlesztettük, és elment egy bizonyos irányba. De momentán arra fókuszálok, hogy képes legyek megbirkózni a versenygéppel.” 

Pierre Wache, a Red Bull technikai igazgatója ugyanakkor azt mondja, nem tudatosan Verstappenre kezdték el fejleszteni az autót – egész egyszerűen a legjobb teljesítményre törekedtek.

„Amikor fejlesztjük az autót, a legjobb teljesítmény elérése a célunk. Jobban fekszik az autó Maxnak, de nem ez volt a fejlesztések célja. Sokkal inkább az, hogy javítsunk az autón” – magyarázta a szakember még Monzában, majd hozzátette, több oka van annak, hogy Perez mostanában gyengébben teljesít.

„Szerintem több tényező szerepet játszik, de a lényeg egyértelműen az autó egyensúlya, illetve az autóban való magabiztosság. A szezon elején az autó sokkal kiegyensúlyozottabb volt számára, Maxnak viszont kevésbé. És a szezon során hozott fejlesztések miatt ez megváltozott, szóval talán részben ez is az ok. És nehéz megtalálni neki a megfelelő beállításokat, nem tud olyan magabiztos lenni, hogy legyőzze Maxot, vagy harcoljon vele.”

Wache kifejtette, az, hogy Verstappennek egyre jobban fekszik az RB18-as, a fejlesztések mellett másnak is köszönhető – például a súlycsökkentésnek.

„A súly is szempont, kétségtelen, ez is része az autó beállításának. A szezon elején nemvolt lehetőségünk mozgatni a súlyt, pedig ez is hozzátartozik a beállításokhoz. Azt gondolom, sok tényező együttesen játszik szerepet, és miután az ember valahogy megtalálja a saját teljesítményét, egy kicsit nehezebb beállítania az autót. Ez most Max irányába tolódott el. Úgy gondolom, ő bármilyen autót képes elvezetni. Most meg kell találnunk a módját annak, hogy olyan autót adjunk Sergiónak, amivel tényleg teljesíteni tud.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!