Orosz Nagydíj

Ne maradj le! Ez történik az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban!

Semmin nem változtat a csapatutasítás engedélyezése

Annak ellenére, hogy a jövő évtől szabad a csapatutasítás alkalmazása a Forma-1-ben, semmi sem fog változni az elmúlt évekhez képest, ugyanis eddig is taktikáztak házon belül a csapatok, állítja Mark Webber.


Annak ellenére, hogy a jövő évtől szabad a csapatutasítás alkalmazása a Forma-1-ben, semmi sem fog változni az elmúlt évekhez képest, ugyanis eddig is taktikáztak házon belül a csapatok, állítja Mark Webber.

Az FIA a múlt héten adott zöld utat az új szabályoknak, és jelentette be, hogy végleg eltörli a csapatutasítást tiltó megszorításokat, jóllehet megtartja a jogot arra, hogy a kirívó esetekben, mikor a sportág jó hírneve a tét, szankciókat szabjon ki az érintettekre.

„A csapatutasítást soha sem száműzték a sportágból” – mondta Webber a BBC Radio 5 Live-nak adott nyilatkozatában.

„Nézzék, ez egy olyan dolog, ami az 1950-es, ’60-as évek óta jelen van. Mindig is jelen van, mikor két versenyző harcol egy csapatért, és az a feladatuk, hogy olyan eredményt szerezzenek, mellyel a lehető legjobb pozícióba repítik munkaadóikat.”

„A múltban is ez volt a helyzet, és ez a jelenben sincs másképpen. A csapatutasítás igen is mindig a sportágban volt. Többször alkalmaztam saját magam is, és én is élveztem a csapattársam segítségét.”

„Véleményem szerint az embereknek nem kellene túlságosan mérgelődniük emiatt, hiszen nem fogják azt minden egyes versenyhétvégén látni, tapasztalni, semmi nem fog változni azzal, hogy a jövő évtől ismét szabad a csapatutasítást alkalmazása a sportágban.”

A csapatutasítás alkalmazását a 2002-es Osztrák Nagydíj után tiltották be hivatalosan, mikor a Ferrari brutálisan kiakasztott mindenkit azzal, hogy Rubens Barrichello az utolsó métereken adta át vezető pozícióját és ezzel a győzelmet csapattársának, Michael Schumachernek.

És éppen az olasz alakulat volt az, aki miatt a szövetség ismét elővette a kérdéskört, azonban Webber elmondta, hogy vegyes érzései vannak, mert megérti a Ferrari döntését, de azoknak is igazat ad, akik felemelték a hangjukat a Német Nagydíjon történtek miatt, ahol Felipe Massa átadta a győzelmet csapattársának, Fernando Alonsónak.

„A Ferrari kivitelezése igencsak brutális volt, és nem is oldhatták volna meg rosszabbul ezt a dolgot” – mondta az ausztrál.

„Fernando azonban folyamatosan ott loholt Felipe nyakán is hatalmas nyomást gyakorolt rá, így a Ferrarinak meg kellett hoznia a döntést, és rá kellett szólnia versenyzőire, nehogy valami baj történjen az élen. Azonban a felháborodott rajongókat is megértem.”

Webber, akinek csapata mindvégig ellenezte a csapatutasítást az idei évben, azt is elmondta, hogy csapattársa biztosan segített volna neki a szezonzárón, ha azon múlott volna, hogy elvegyék a Ferraritól az egyéni bajnoki címet.

„Ez csak Sebastianon múlott volna, de azt gondolom, hogy megtette volna azt, amit a csapat érdeke megkíván” – magyarázta.

„Ha olyan pozícióban lett volna, hogy elvegye a Ferraritól a vb-címet, és azt a Red Bullnak megszerezze, akkor biztos vagyok abban, hogy átengedte volna pozícióját nekem, ahogy azt én is tettem volna ellenkező esetben.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS