A szigorú elnök okozta a Ferrari vesztét 2017-ben? Így látják a Mercedesnél! - F1VILÁG.HU

A szigorú elnök okozta a Ferrari vesztét 2017-ben? Így látják a Mercedesnél!

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff szerint a dolgok leegyszerűsítése lenne az, ha azt mondanánk, a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne szigorú stílusa miatt bukott el a maranellói istálló a 2017-es évad során.

A Ferrari remek formában kezdte az évet, és a nyári szünet előtt még a Mercedes előtt járt a pontversenyben. Később azonban az olaszok „szétestek”, a Mercedes pedig sorozatban negyedik bajnoki diadalát is bezsebelte.

 

A szezon során a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne többször is kifakadt csapata teljesítménye láttán, sőt, Kimi Räikkönent is élesen bírálta egy alkalommal, lustának nevezve a finnt.

Arra a kérdésre, hogy a Mercedes profitált-e ebből, Toto Wolff, a Mercedes motorsport-főnöke elárulta, kétségtelen, hogy vannak különbségek a két istálló menedzsmentjének stílusában, de kétli, hogy ez döntő szerepet játszott.

„A nyomás gyémántot hozhat, ugyanakkor viszont képes ártani is” – mondta a szakember a Motorsport.com-nak nyilatkozva.

„Sergio Marchionne az egyik legsikeresebb üzletember, akivel valaha találkoztam, és az egyik legéleseszűbb, akivel valaha dolgom volt. A Ferrari stílusa eddig működik, és nem hiszem, hogy a Ferrari 2017-es idényét, illetve a 2017-es szezon végét ennek a nyomásnak lehet tulajdonítani. Ezzel túlzottan leegyszerűsítenénk a dolgot.”

Fotó: Red Bull

Wolff hozzátette, a Mercedesnél azt vallják, hogy csapatként kell átvészelniük a nehéz időszakokat, és mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék a feszültségeket.

„Mi a szervezeten belül mindenkit arra biztatunk, hogy szólaljon fel. Van egy mottónk, miszerint ’lásd meg, mondd ki és hozd helyre’, és ez azt jelenti, hogy egy biztonságos környezetet biztosítunk mindenkinek arra, hogy beszéljen. Fontos, hogy a csapat részeként javítani tudj.”

„Mi a vezetőségben arra törekszünk, hogy a problémát okoljuk, nem pedig az egyént. Könnyű azt mondani, hogy ’nos, ez az, amit tenni fogunk.’. Az a helyzet, hogy az emberi természet velejárója az, hogy hibáztatunk valakit – könnyű ezt tenni, mert lekerül rólunk a nyomás, ha azt mondjuk, ’az ő hibája’.”

„Mi nagyon keményen dolgozunk azon, hogy ne tegyük ezt, mert különben az emberek becsukódnak, mint egy kagyló, és nem látunk semmiféle innovációt, nem vállalunk semmilyen kockázatot.”

„Márpedig mi ezt akarjuk – mert ez egy kockázatvállalós biznisz, egy innovatív sportág.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!