Teljesen átalakulhat az F1-es naptár, a Magyar Nagydíj szerencsés helyzetben van - F1VILÁG.HU

Teljesen átalakulhat az F1-es naptár, a Magyar Nagydíj szerencsés helyzetben van

HIRDETÉS
Fotó: Scuderia Ferrari

Jelentősen átszervezheti a Forma-1-es versenynaptárat az elkövetkezendő években a sportág tulajdonosa, a Liberty Media.

A 2018-as program 21 versenyből áll, a Liberty célja azonban nem titkoltan az, hogy 2021-től még több, évente 24-25 futamot rendezzenek a Forma-1-es világbajnokságon.

A potenciális helyszínek között szerepel Vietnám, de felmerült Berlin, Párizs és London is.

Sean Bratches, a Forma-1 kereskedelmi vezetője az Associated Press hírügynökségnek nyilatkozva a minap elárulta, valóban elképzelhető, hogy több ázsiai versenyt tartanak a jövőben, Vietnám fővárosa, Hanoi pedig jó eséllyel pályázik a futamrendezésre.

„Úgy gondoljuk, hogy Hanoi bekerülhet a naptárba a következő pár évben, és dolgozunk is ezen Hanoi kormányával” – mondta az üzletember, hozzátéve, hogy az ázsiai országban utcai versenypályát építenének.

„Ez az utcai pálya a belvárosban épülhet meg, és hatalmas rajongói bázist aktivizálhatunk. És televíziós szempontból ez a helyszín rendkívüli ikonográfiával rendelkezik.”

Az F1VILÁG úgy tudja, nem kizárt, hogy Sanghaj mellett egy újabb kínai helyszínnel bővül majd a naptár. Bratches ezzel kapcsolatban azt mondta, „a helyi kínai partnereken múlik”, hogy hol is lesz ennek helyszíne.

Az üzletember hozzátette, az európai versenyek továbbra is szerves részét képeznék a Forma-1-es világbajnokságnak, míg az ázsiai és amerikai versenyek az idény elején, illetve végén kapnának helyet.

2020-ig azonban jelentős változások nem várhatóak, eddig érvényes ugyanis a jelenlegi Concorde-egyezmény, illetve ezt követően érkeznek csak a Forma-1 új szabályai.

Hirdetés

Fotó: Pirelli

Bratches elárulta, rengeteg ország és város érdeklődik az F1-es versenyrendezés iránt.

„Nagyobb az érdeklődés, mint amekkora a kapacitásunk” -mondta, majd hozzátette, Berlin, Párizs és London is igazán vonzó helyszín lehet.

„Szeretnénk nagyon szelektívek lenni. Ezek a városok a gazdasági hatás szempontjából értéket képviselnének, mint ahogy számos más helyszín szerte a világon. Nagyon fontos számunkra az, hogy olyan helyekre látogassunk el, melyek értéket képviselnek a Forma-1 brandje szempontjából.”

Nemcsak Kínában, hanem az Egyesült Államokban is lehet több verseny a jövőben – Miami például szintén esélyes lehet.

„Az Egyesült Államokra és Kínára úgy tekintünk, mint olyan országokra, melyek két versenyt is rendezni tudnának.”

A MAGYAR NAGYDÍJ EGYELŐRE BIZTONSÁGBAN

Ami a Magyar Nagydíjat illeti: a Hungaroring 2026-ig kötött szerződést a száguldó cirkusszal, Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója pedig nemrég azt mondta, ebből a szempontból szerencsés helyzetben van Magyarország.

„Mindenki veszélyben van, és mindenki ideges, ez szemmel látható” – mondta a szakember a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában még március elején.

„De hála istennek nagyon jó a kapcsolatunk a Liberty Mediával. Mi teljesen nyugodtak vagyunk, és ők is elégedettek velünk. 2026-ig van szerződésünk, és egyébként 10 pálya folyamatosan konfrontálódik és ide-oda mennek a dolgai a Liberty-vel, mert egy-két éven belül lejár nagyon soknak a szerződése.”

„Szerintem mindenki ideges, akinek nincs hosszabb távú szerződése, és mindenki egy kicsit bizonytalan. Ezért áldom az eszünket, hogy annak idején 2026-ig hosszabbítottunk, mert most nagyon rossz pozícióban lennénk: egyrészt kényszeríthetnének minket egy csomó felújításra, illetve bármire, amit feltételként szabhatnának meg a hosszabbításhoz, másrészt pedig azt látni, hogy körülbelül 40 helyszín akar belépni, Vietnám és Miami két utcai pályával jöhet be.”

„Ezek óriási konkurenciák, mert remek helyszínek, kiváló piacok, emellett pedig több jogdíjat ajánlanak fel, mint amennyit mi ma fizetünk. Szóval ilyen szempontból jó helyzetben vagyunk – nyilván nem kényelmes helyzetben, és nem is szabad elbíznunk magunkat.”

„Ha hosszú távon itt akarjuk tartani a Forma-1-et, akkor erre nagyon oda kell figyelnünk, és nagyon kell vigyáznunk rá.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!