Újabb részletek az F1-es sprintfutamokról - F1VILÁG.HU

Újabb részletek az F1-es sprintfutamokról

HIRDETÉS
A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn elárulta, a sprintfutamokon győzelmeket szerző versenyzőket úgy jegyszik majd a statisztikákban, mint akik rajtelsőséget szereztek a nagydíjhétvégéken.
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 27: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Red Bull Racing RB16B Honda prepares to drive on the grid ahead of the F1 Grand Prix of Styria at Red Bull Ring on June 27, 2021 in Spielberg, Austria. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

Az idei szezonban összesen három versenyhelyszínen módosított formátum szerint versenyez majd az F1 mezőnye: Silverstone-ban, Monzában, és várhatóan Interlagosban is sprintfutam váltja majd a hagyományos időmérő edzést. A rövid szombatin versenyen győzelmet szerző pilóta rajtolhat majd az élről a vasárnapi futamon.

A sprintfutam rajtsorrendjéről egy péntek időmérő edzés dönt majd, Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója pedig elárulta, valójában a szombati futamon győztes versenyző kerül majd be pole pozíciósként a történelemkönyvekbe.

„Lehet, hogy korrigálnom kell, amit korábban mondtam, mert kezdetben azt gondoltuk, hogy a pénteki időmérő győztese lesz majd az. De az FIA-val folytatott egyeztetések alapján úgy érzik, hogy a pole pozíció cím annak a srácnak jár, aki a vasárnapi versenyen a rajtrács élén áll majd” – fogalmazott Brawn.

„Szóval az, aki megnyeri a sprintfutamot, és az első helyen lesz a rajtrácson vasárnap. És ezt a pole-ok számához írjuk majd, hiszen sprintidőmérőről beszélünk. Ez az egyik oka, hogy az FIA így döntött, tehát a vasárnapi verseny maradjon a verseny, és így nem faljuk fel a nagydíjunkat.”

Brawn beszélt arról is, hogy a szombati versenyek előtti és utáni procedúra nem olyan lesz, mint egy szokványos versenyen – nem lesz például dobogós ceremónia sem.

„Próbálunk egy kis új ízt csempészni ebbe. Szóval rövidebb felvezetés lesz a rajtrács előtt, nem lesz versenyzői parádé, arra viszont lesz mód, hogy interjúk készüljenek a versenyzőkkel a rajtrácson.”

„És van néhány érdekesség, amit ki szeretnénk próbálni a futam után, röviden, tömören. Nem lesz dobogó, inkább olyan lesz, mint egy időmérő, mert szeretnénk megtartani a dobogót a vasárnapi fő eseménynek. De van néhány újdonság, amit jó lesz kipróbálni a sprintfutamokra.”

A Forma-1 sportigazgatója kifejtette, fontosnak tartja, hogy a rajongók megértsék, hogyan működik majd egy sprintfutamos hétvége.

„Igazi versengés lesz pénteken, és egy újfajta versengés szombaton, és mindez a vasárnapi nagydíjon teljesedik ki. Szóval nem gondolom, hogy felzabáljuk majd ezzel a vasárnapi verseny. Mindez hozzáadott érték, hozzátesz az egész hétvégéhez.”

Hirdetés

„Jó ideje itt vagyok már a sportban, és azt gondolom, nem ártunk a Forma-1-nek azzal, ahogy feltérképezzük ezt a lehetőséget. És a második, vagy a harmadik alkalom után már világos lesz, hogy mennyire sikeres, és mennyire jött be a rajongóknak.”

„Lesznek új grafikák, sokat dolgozunk majd a közösségi médiában is a következő hetekben, vagy 10 napban. Szóval elmagyarázzuk a rajongóknak, miről szól ez az egész, hogy amikor elérkezünk a silverstone-i hétvégéhez, tudják, hogy mi folyik itt.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!