Változik a biztonsági autós szabály az F1-ben

Az FIA megerősítette, hogy a hétvégén megrendezésre kerülő Brit Nagydíjtól változni fognak a biztonsági autós periódusra vonatkozó szabályok, miután komoly botrány tört ki két héttel ezelőtt Valenciában.


Az FIA megerősítette, hogy a hétvégén megrendezésre kerülő Brit Nagydíjtól változni fognak a biztonsági autós periódusra vonatkozó szabályok, miután komoly botrány tört ki két héttel ezelőtt Valenciában.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting szerdán találkozott a csapatok képviselőivel Silverstone-ban, ahol megvitatták az elmúlt versenyen történteket, és közösen megbeszélték, hogy milyen intézkedésekkel lehetne elkerülni az ilyen és ehhez hasonló eseteket a jövőben.

Számos ötlet felmerült, köztük az is, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően zárják be a boxutcát a biztonsági autó beküldésekor, hiszen amúgy sincs már tankolás a verseny közben, ami miatt korábban törölték a szabályt.

Végül azonban nem ez az öltet lett a befutó. A csapatok vezetői abban egyeztek meg, hogy lassítsák le még jobban a versenyzőket a biztonsági autós fázisban.

Az eddigi szabály azt mondta ki, hogy egy átlagos köridő 120%-án belülre nem lehet kerülni a biztonsági autó mögött, azonban az irányító testület megerősítette, hogy változtat ezen, és a jövőben a biztonsági autó sebessége lesz a mérvadó.

A lassabb delta idővel pedig elkerülhető lesz, hogy bárki is előnybe kerüljön azzal, hogy a biztonsági autó előtt halad, és nem tartja fel senki, hiszen neki sem szabad gyorsabban haladnia, mint a már felsorakozott versenyzőknek, tehát a különbségek befagynak.

A szövetség továbbá nem feledkezett meg azokról a pilótákról sem, akik arra panaszkodtak az elmúlt versenyt követően, hogy már a pálya utolsó kanyarjaiban voltak, mikor beküldték a biztonsági autót, így csak abban az esetben maradtak volna a limit idő fölött, ha rátaposnak a fékre, ami viszont felettébb veszélyes lett volna.

Ezért az új szabályba az is bekerült, hogy azok a pilóták, akik az utolsó 200 méterét teljesítik aktuális körüknek, mikor pályára küldik a biztonsági autót, mentesülnek a sebességlimit alól, és csak a következő teljes körükön kell lelassítaniuk.

Görgess tovább, ez is érdekelhet!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az F1-es Osztrák Nagydíj TV-közvetítései!