Verstappen: Szörnyűek lesznek a 2026-os motorszabályok - F1VILÁG.HU

Verstappen: Szörnyűek lesznek a 2026-os motorszabályok

HIRDETÉS
A Red Bull pilótája szerint rossz irányba tart a Forma-1 a következő generációs motorokkal, amelyekkel kapcsolatban több aggályt is megfogalmazott.
SPIELBERG, AUSTRIA - JULY 02: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 makes a pitstop during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2023 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

Az F1-es csapatok a háttérben már javában készülnek a száguldó cirkusz következő generációváltására, ami a tervek szerint 2026-ban történik meg. A tavaly lefektetett tervek szerint többek között kivezetik a bonyolult és költséges hőenergia-visszanyerő rendszert, nagyobb hangsúlyt fektetnek a hibrid rendszer teljesítményére, valamint a tervek szerint hangosabbá is teszik a belső égésű motorokat. Ezek papíron jó iránynak tűnnek, ám Max Verstappen és a Red Bull csapata nem ezt az álláspontot hirdeti.

A kétszeres világbajnok Ausztriában nyilatkozott a téma kapcsán, ahol úgy fogalmazott: a rendelkezésére álló szimulátoros adatok alapján nem ebbe az irányba akar tartani a Forma-1. Szerinte ismét nehezebbé válnak majd az autók, valamint az előzések is, de egy újabb fejlesztési háború is kilátásban van.

„Számomra az a probléma, hogy túl nagy hangsúly kerül a belső égésű motorokra. Aki a legerősebbet építi, az nagy előnnyel fog rendelkezni. Ez egy újabb nagy fejlesztési versenyt eredményez majd, és nem hiszem, hogy ez lenne a Forma-1 szándéka. Sokba fog kerülni néhány plusz lóerő megtalálása.”

Verstappen első benyomásai tehát nem pozitívak.

„Már beszéltem a csapattal arról, az adatok alapján mit gondolnak. Számomra borzasztónak tűnik a helyzet. Nem tudom, ez miért van, de a a padlógázas monzai egyenesben 4-500 méterrel a féktáv előtt vissza kell váltani egy fokozatot, mivel az nagyobb sebességet eredményez. Valószínűleg ez a legrosszabb példa, de szerintem nem ebbe az irányba kellene tartanunk.”

„Az autók valószínűleg sokkal kisebb légellenállással fognak rendelkezni, ami megnehezíti az előzéseket. Aktív aerodinamikával lsznek felszerelve, de ezeket a rendszer fogja irányítani a pilóták helyett. Én szeretném saját magam irányítani ezeket.”

Bár a karosszériát illető szabályokat még nem véglegesítették, az már biztos, hogy az erőforrások nehezebbek lesznek.

„A súly ismét emelkedik, amivel most már komolyan foglalkoznunk kell, mivel 2026 nincs olyan messze. Számomra jelenleg nagyon rossz képet festenek az adatok” – tette hozzá.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!