Friss hírek

Vettel: Tudtam, hogy közel az áttörés

A Ferrari négyszeres világbajnoka, Sebastian Vettel azt mondja, tudta, hogy előbb-utóbb eljön az áttörés, és sikerül ismét versenyt nyernie a Forma-1-ben.

A német versenyző 391 nap után tudott ismét győzni a száguldó cirkuszban: Vettel a 3. helyről rajtolva elsőként szelte át a célvonalat Szingapúrban, megelőzve csapattársát, Charles Leclercet, illetve a Red Bull pilótáját, Max Verstappent.

A leintést követő sajtótájékoztatón Vettel arról beszélt, bár voltak nehéz pillanatai is hibái idén, egyszer sem érezte úgy, hogy nagy változtatásokra lenne szükség, és biztos volt abban, hamarosan ismét a dobogó legfelső fokára állhat.

Vettel végül egy jó taktikával tudott a többiek elé kerülni, és elmondása szerint a futam előtt már tisztában volt azzal, hogy egy jól időzített kerékcsere lesz a legjobb esélye.

„Nyilvánvalóan remek este volt! Tudtam, hogy a harmadik helyről rajtolva nehéz dolgom lesz. Olyan keményen próbálkoztam a rajtnál, amennyire csak tudtam. Nagyon szoros volt Lewisszal. Nagyon fair, de nagyon szoros, szóval nem tudtam elé kerülni” – magyarázta Vettel a futam után.

„És aztán tudtam, hogy itt a verseny elég lassan indul. Tudtam, hogy Charles elöl kicsit lazára veszi és kontrollálja a versenyt, és így is lett. A vonat végén persze nem könnyű közel maradni az elöl lévőhöz, és közben vigyázni a gumikra, de én erre törekedtem, igyekeztem annyira közel maradni hozzájuk, amennyire csak tudtam, hogy ott legyek, amikor felveszik a tempót.”

„A verseny előtt már tudtam, hogy amint behívnak a bokszba, akkor lesz lehetőségem megpróbálkozni valamivel. Úgyhogy erre törekedtem. Nagyon későn szóltak, a bokszbejárat előtti utolsó kanyarba. A kivezető körben aztán nagyon keményen nyomtam. Azt hiszem, egy kicsit meglepődtem azon, hogy Lewis nem reagált a rá következő körben, de azon is, hogy pár körig ilyen erős tempót tudtak diktálni.”

„Szóval eléjük kellett kerülnöm, és utána próbáltam átrágni magam a forgalmon, hogy legyen egy kis előnyöm, és kontrollálni tudjam a versenyt. Ez nem jött össze, amikor bejött a biztonsági autó, de…”

Vettel azt mondja, nem ment könnyen a szezon első fele, de végig biztos volt abban, hogy lassacskán összeállnak a dolgok.

„Az elmúlt pár hétben semmi gond nem volt. Tudtam, hogy nem vagyunk messze az áttöréstől, de Charles nagyon erős volt, és megnyerte az utolsó két futamot. Viszont tudtam, hogy a mi oldalunkon csak tennünk kell a dolgunkat, és előbb-utóbb a helyükre kerülnek a dolgok. Szóval örülök, hogy már most összejött.”

„Nem arról volt szó, hogy hiányzott a sebesség, vagy ilyesmi… Talán csak nem kerültek a helyükre a dolgok. Persze nyilvánvaló, hogy a monzai versenyt elszúrtam, az az én hibám volt. Én is nagyon sokat várok magamtól, és nem örülök, amikor nem úgy teljesítek, ahogy akarok, és nem nyújtom azt, amiről tudom, hogy képes vagyok rá. Kétségkívül voltak pillanatok idén, amikor küszködtem.”

Vettel 391 nap után nyert ismét F1-es versenyt | Fotó: Scuderia Ferrari

Arra a kérdésre, hogy érez-e valamiféle megkönnyebbülést, Vettel így felelt: „Nem… persze, bizonyos szempontból lehet, hogy előtör majd ilyesmi, de ez a siker inkább egyfajta megerősítése annak, hogyha jól csinálod a dolgokat…”

„Vannak pillanatok, amikor tudod, hogy a dolgok nem jól alakulnak, és változtatásokra van szükség. De mostanában nem éreztem azt, hogy olyan komoly változtatásokat kell eszközölnöm. Ebből a szempontból ez a győzelem egyfajta megerősítés, de nem arról van szó, hogy ’igen, végre levegőhöz jutok’.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!