Webber: Lassú, bonyolult és személytelen az F1

Mark Webber éles kritikával illette a Forma-1-et: az ausztrál versenyző a bonyolult szabályokra és a személytelen környezetre panaszkodott.


Mark Webber éles kritikával illette a Forma-1-et: az ausztrál versenyző a bonyolult szabályokra és a személytelen környezetre panaszkodott.

Webber 2013 év végén vonult vissza a Forma-1-ből, majd az Endurance Világbajnokságban folytatta autóversenyzői pályafutását.

Az ausztrál pilóta ma már erősen bírálja a száguldó cirkusz világát, a jelenlegi F1-es autókat röviden jellemezte, azok szerinte meglehetősen negatív képet mutatnak a közönség felé.

„Az autók már nem nyújtanak nagy látványt és mindenekelőtt túl lassúak. Halkak is, de leginkább lassúak” – mondta.

A Red Bulltól visszavonult versenyző szerint ma már nem érdemes jegyet vásárolni a Forma-1-re, hiszen ugyanakkora élményt nyújt, mint egy GP2-es futam – ez pedig nem ér meg sok pénzt.

„Ha a kanyarsebesség ugyanannyi, mint a GP2-ben, akkor miért fizessünk több száz eurót egy Forma-1-es belépőért? Nem elég, hogy 2-3 másodperccel gyorsabbak körönként, mert sokkal nagyobb kellene, hogy legyen a különbség. A Forma-1-nek újra kiemelkedővé kell válnia.”

A kérdésre, visszatérne-e a Forma-1-be, Webber így felelt: „Nem. Beszéltem versenyzőkkel, akik futamokat nyertek, például Lewis-szal, és ők is frusztráltak.”

Webber arra is panaszkodott, hogy a szabályok túl bonyolulttá válnak egy átlagos szurkoló számára, hiszen még nekik is nehéz megérteni az összetett regulákat.

„Kinek van szüksége ezekre a tokenekre, amelyekkel a csapatok a motorfejlesztésekért fizetnek és bla-bla-bla? Senkinek! Ez csak elalvásra jó.”

Mikor Webbert arról kérdezték, szerinte mi hiányzik még a mai versenyekből, egyértelmű választ adott: „Az érzések. Az emberi tényezőket elhanyagolják. Akarom látni, ahogy a győztes a saját országának zászlajával megy vissza a bokszba!”

A 39 éves pilóta elárulta, visszavonulása óta egyáltalán nem követi figyelemmel a királykategóriát, így a Kanadai Nagydíjon sem szurkol senkinek.

„Nekem teljesen mindegy, ki nyer. Általában azt sem tudom, ha éppen versenyhétvége van.”

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!