Exkluzív videó: Így lesz könnyebb előzni az F1-ben 2021-től

A GP VILÁGA
Fotó: F1VILÁG.HU
2021-től jelentősen megváltoznak a Forma-1 szabályai: az eddigi, maximális aerodinamikai leszorítóerőt biztosító koncepciót sutba dobják, a cél pedig az, hogy a versenyautók szorosabban tudják követni egymást, ezáltal izgalmasabbá váljanak a versenyek.

A jelenlegi Forma-1-es versenyautók légellenállási tényezője 1 körül mozog, ami megegyezik egy teherautóéval – ez az érték ráadásul a növekvő sebesség miatt még magasabb tud lenni. Mindez azt jelenti, hogy a versenyautó mögött fél másodperc alatt mérhető 25-30 méteres alacsony nyomású alagút alakul ki, melyben egy együléses versenyautó egész egyszerűen nem talál kellő leszorítóerőt, a függőleges tolóerő hiánya pedig szintén hozzájárul ahhoz, hogy nem alakul ki kellő tapadás.

A 2021-es idényre tervezett versenyautók más aerodinamikai koncepció szerint születnek meg, és nagyobb teret biztosítanak a szívóhatásnak – a ’70-es és ’80-as években alkalmazott szoknyák használata nélkül.

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!