Költségplafon-ügy

A fiatal Verstappen rögtön Schumacherre emlékeztette az AlphaTauri vezetőjét

Franz Tost visszaemlékezett arra az időre, amikor egy esős hétvégén az ifjú Max Verstappent figyelte versenyzés közben. Már akkor tudta, hogy a pilóta Michael Schumacherhez lesz hasonlítható.

Az AlphaTauri csapatvezetője, Franz Tost jó néhány kimagasló pilótát mentorált karrierje során, többek között Juan Pablo Montoya, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz és Pierre Gasly előmenetelében is nagy szerepet játszott. Útja természetesen Michael Schumacherével is összefutott, akinek tehetsége már jóval a német pilóta F1-es debütálása előtt feltűnő volt. A Formula-Ford egy esős salzburgringi futamán Schumacher az egész mezőnynek kört adott, ami a mai napig élénken él Tost emlékezetében. Különösen azért, mert jó néhány évvel később ismét egy hasonló tehetséggel hozta őt össze a sors.

„Maxszal először a Nürburgringen találkoztam az édesapja társaságában. Akkoriban még gokartozott. A következő alkalomra a Norisringen került sor a Formula-3-mal. Az esőben egy külön ligában autózott, mintha egyedül ő talált volna egy száraz ívet a pályán. Azonnal Michael Schumacherre emlékeztetett. Nyilvánvaló volt, mekkora tehetség. Az első felkészülését Suzukában teljesítette, minden versenypálya egyik legnehezebbikén. Mindent higgadtan kezelt.”

Hirdetés
 

Alig egy évvel az említett F3-as futamát követően Verstappen már a Red Bull támogatását élvezte. A fiatal holland kettesével szedte a lépcsőfokokat az F1 felé.

„Kritizáltak minket, amikor 17 éves korában beültettük a Toro Rossóba – még csak jogosítványa sem volt. Sosem okozott számára problémát a Forma-1-es autók sebessége, rögtön az elejétől kezdve mindent az irányítása alatt tartott.”

A tehetsége ellenére Verstappen első évei nem teltek gördülékenyen. A vehemenciájából fakadóan jó néhányszor túlvállalta magát a pályán, így nem egyszer a saját és a versenytársai autóiban is tetemes kárt tett. Tost azonban már akkor tudta, hogy csak időt kell adni a hollandnak, akinek fényes jövőt jósol az F1-ben.

„Ma már egy hihetetlenül magas szinten vezet. Ennek ellenére még nem láttunk tőle mindent. Csak Charles Leclerc kerülhet a közelébe. Lewis Hamiltont túlságosan megviselte az idő” – tette hozzá Tost.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A fiatal Verstappen rögtön Schumacherre emlékeztette az AlphaTauri vezetőjét
Ekkor lesz az F1-es időmérő Japánban, ne maradj le!
Vettel második hazai versenyeként éli meg a Japán Nagydíjat
Alonso egy „furcsa” napon végzett az első helyen Japánban

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!