Orosz Nagydíj

Ne maradj le! Ez történik az Orosz Nagydíj helyszínén, Szocsiban!

A héten véglegesíthetik a 2021-es Forma-1-es motorszabályokat

Fotó: Red Bull Racing
LE CASTELLET, FRANCE - JUNE 24: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB14 TAG Heuer on track during the Formula One Grand Prix of France at Circuit Paul Ricard on June 24, 2018 in Le Castellet, France. (Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Várhatóan a hétvégi Osztrák Nagydíjon végleges motorszabály-tervezettel áll a Forma-1 csapatai elé a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). Az új regulák 2021-től lépnek majd életbe.

Az alapkoncepciót már tavaly októberben bejelentette a sportot irányító testület, valamint a Forma-1 tulajdonosa, a Liberty Media, ám a jelenlegi négy motorgyártóval, illetve az esetlegesen csatlakozó Porschéval hónapokon át tartott az egyeztetés.

A folyamatot az FIA szándékosan lassította kicsit, mert szerette volna kontroll alatt tartani a költségeket – ha ugyanis túl korán közzétette volna a részletes szabályterveket, a gyártók már most rengeteg pénzt és energiát öltek volna a fejlesztésekbe.

„Nagyon komplikált ügy ez” – ismerte el Charlie Whiting, az FIA Forma-1-es versenyigazgatója.

„A meetingeket meetingek követik, és a jelentések, melyeket ezekkel kapcsolatban kapok, nagyon részletesnek tűnnek, szóval nagyon belemennek most már a részletekbe. Bízom abban, hogy lassan a végéhez ér a folyamat, és ennek a folyamatnak a végén már egy jóval kidolgozottabb elképzelésünk lesz arról, hogy milyenek is lesznek az erőforrások 2021-ben.”

Whiting elárulta, nem azért szabták meg a június végi határidőt, mert szerették volna véglegesíteni az ügyet a Stratégiai Munkacsoport következő, július 4-i ülésén.

„Nem szükségszerűen. Csupán egy olyan dátum volt ez, mellyel kapcsolatban úgy éreztük, hogy ekkorra már véglegesítenünk kell dolgokat. Nincs összefüggésben a Stratégiai Munkacsoporttal.”

„A gyártók is be vannak vonva, ezért tart ilyen sokáig, hiszen ide-oda pattog a labda.”

Fotó: Pirelli

A Mercedes motorsport-igazgatója, Toto Wolff mindazonáltal nemrég arról beszélt, a Stratégiai Munkacsoport jövő heti ülésén az erőforrásokról és a költések kontrollálásáról is szó esik majd, néhányan ugyanis javasolták a jelenlegi motorok fejlesztésének befagyasztását 2019-re és 2020-ra.

„Az új motorhoz rengeteg idő kell, ezért minél korábban elkezdjük, annál jobb” – mondta a szakember.

„De megoldást kell találnunk arra, hogyan kerüljük el két erőforrás párhuzamos fejlesztését. Nyilvánvaló, hogy a harcunk a 2020-as év utolsó versenyéig folytatódni fog barátainkkal, a Hondával, a Renault-val és a Ferrarival. Ugyanakkor viszont amin ratifikálják az új szabályokat, mindenkinek el kell kezdeni dolgozni a másik erőforráson. Szerintem ez az egyik kulcskérdés, amit meg kell vitatni július 4-én.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Ezeket is ajánljuk!

HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS