A McLaren is felelősnek érzi magát Ricciardo kudarca miatt - F1VILÁG.HU

A McLaren is felelősnek érzi magát Ricciardo kudarca miatt

Osztozik a felelősségen a McLaren Forma-1-es csapata azért, amiét nem tudott jó eredményeket elérni Daniel Ricciardo az elmúlt másfél évben. A csapat a szezon végén válik meg az ausztráltól, az istálló főnöke, Andreas Seidl pedig azt mondja, mindent megtettek azért, hogy működjön ez a kapcsolat.

Ricciardo 2021-ben a Renault-tól érkezett a McLarenhez – természetesen annak reményében, hogy tovább gyarapíthatja majd F1-es győzelmei számát, és segíthet felvirágoztatni az egykor szebb napokat megélt, ám az elmúlt években jobbára csak küszködő istállót.

Bár a tavalyi Olasz Nagydíjon Ricciardo révén 2012 után újra győzelemnek örülhetett a McLaren, összességében ki lehet jelenteni, hogy a felek házassága nem a várt eredményeket hozta. Ezért döntöttek végül közös megegyezéssel úgy, hogy felbontják az eredetileg 2023 végéig szóló szerződésüket – mindez pedig azt jelenti, hogy Daniel Ricciardo az idei szezon végén távozik a McLarentől.

Az istálló csapatfőnöke, Andreas Seidl ugyanakkor fontosnak tartja megemlíteni, hogy nem kizárólag Ricciardót hibáztatják a kudarcokért – sőt, azt mondja, egyszemélyben vállalja a felelősséget ezért, mint az F1-es istálló első embere.

„Végső soron be kell vallanunk, hogy hiába volt meg minden elkötelezettség Daniel és a csapat részéről, és hiába tettünk bele rengeteg erőfeszítést, nem működött a dolog” – mondta a szakember. „Egyértelmű, hogy nem ilyen végkifejletet szerettünk volna, ugyanakkor viszont fontos, hogy most a hátralévő 9 versenyre fókuszáljunk, és újra mindent beleadjunk csapatként.”

„Daniel is ugyanezt fogja tenni, és megpróbáljuk a csúcson befejezni a partnerségünket, ami fontos lenne, hiszen szoros csatát vívunk az Alpine autóival. Egyértelmű, hogy vissza akarjuk szerezni a 4. helyet a konstruktőri bajnokságban.”

Bár alkalmanként voltak villanásai Ricciardónak, továbbra sem igazán tudta tartani csapattársa, Lando Norris tempóját. Seidl azt mondja, minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy segítsék a rutinos ausztrált.

„Úgy gondolom, nagyon fontos kijelenteni, hogy az én, illetve szerintem a csapat oldaláról óriási mértékű volt az elköteleződés, és rengeteg energiát fektettünk abba, hogy ez működjön. És ugyanez történt Daniel oldaláról is. A legfontosabb dolog számomra az, hogy mindig együttműködjünk a kollégáinkkal, mint ahogy a versenyzőkkel is. Egy nyitott, őszinte és transzparens dialógust folytattunk házon belül egymással, mint mindig.”

„Minden tőlünk telhetőt megpróbáltunk mindkét oldalról. Sajnos nem működött, ami nyilvánvalóan az én felelősségem, hiszen én felelek a csapatért. Én így látom.”

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown elismerte, egyáltalán nem számítottak ilyen nehézségekre, amikor szerződést kötöttek Ricciardóval a 2020-as év végén.

„Úgy gondolom, ki lehet jelenteni, hogy mindannyiunkat meglepett, hogy ez az együttműködés nem hozott jobb eredményeket, és több olyan teljesítményt, mint a monzai volt” – fogalmazott. „Világos, hogy fantasztikus önéletrajza van, hétszeres futamgyőztesként érkezett hozzánk, és nyolcszoros futamgyőztesként távozik tőlünk, miközben még kilenc verseny van hátra a bajnokságból. Ki tudja, mi történik még az év későbbi szakaszában? Remélhetőleg megtalálja majd régi formáját az új környezetében.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!