Friss hírek

A McLaren levelet írt az FIA-nak, szerintük csalt a Red Bull

„Csalásnak minősül” a Red Bull Forma-1-es csapatának túlköltekezése – erről írt levelet a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown, aki szerint az energiaital-gyárosok jogosulatlan előnyhöz jutottak, így komoly büntetést érdemelnek.

Egy hete vált hivatalossá mindaz, amiről már jó ideje cikkeztek a nemzetközi sajtóban: két csapat is megszegte a Forma-1 költségplafonra vonatkozó szabályait 2021-ben. Míg az Aston Martin procedurális hibát vétett, a Red Bull ténylegesen túlköltekezett – a hivatalos megfogalmazás szerint „kis mértékben”, azaz legfeljebb 5 százalékkal lépte túl a költségplafont, ez azonban akár 7,2 millió dollárt is jelenthet.

Az FIA egyelőre nem döntött arról, hogy milyen büntetést oszt ki az osztrák istállóra, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko azonban nemrégiben badarságnak nevezte, hogy Max Verstappen a szabályszegés miatt elveszítheti 2021-ben megszerzett világbajnoki címét.

Hirdetés
 

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown azonban nemrégiben levelet intézett az FIA felé, melyben nemtetszését fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Az október 12-i keltezésű levelet Mohammed Ben Sulayem FIA-elnök mellett Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója is megkapta. A BBC Sport birtokába került dokumentumban Brown arról ír, a Red Bull tavalyi túlköltekezése „csalásnak minősül”.

„Minden csapat, mely túlköltekezett, tisztességtelen előnyre tett szert úgy az aktuális, mint a következő évi autó fejlesztése során” – fogalmazott a szakember. Brown arról is írt, az F1 integritásának megőrzése érdekében az FIA-nak „kommunikálnia kell a következő lépéseket, valamint a büntetéseket”.

Úgy tudni, a levelet hétfőn azon a csapatok is megkapták, melyek a McLarenhez hasonlóan nem követtek el szabálytalanságot a financiális szabályokkal kapcsolatban.

A BBC Sport megkereste a Red Bullt is a McLaren levelével kapcsolatban, az osztrákok azonban nem kívántak nyilatkozni. A csapat még az FIA múlt hétfői bejelentésekor fejezte ki meglepettségét és csalódottságát, „meggyőződésük” ugyanis, hogy a 2021-re vonatkozó költéseikkel nem lépték túl a meghatározott költségplafont.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

A McLaren levelet írt az FIA-nak, szerintük csalt a Red Bull
Russell: Készen állok, hogy világbajnok legyek
Kiderült, hol lesznek F1-es sprintfutamok jövőre
Alonso frusztrált ugyan, de azt mondja, örökké hálás lesz az Alpine-nak
Az FIA szerint jó döntést hoztak, hogy megemelik a padlóélek magasságát a Forma-1-ben
Hockenheim nem akar F1-es versenyt rendezni jövőre

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!