A McLaren levelet írt az FIA-nak, szerintük csalt a Red Bull - F1VILÁG.HU

A McLaren levelet írt az FIA-nak, szerintük csalt a Red Bull

HIRDETÉS
„Csalásnak minősül” a Red Bull Forma-1-es csapatának túlköltekezése – erről írt levelet a Nemzetközi Automobil Szövetségnek (FIA) a McLaren vezérigazgatója, Zak Brown, aki szerint az energiaital-gyárosok jogosulatlan előnyhöz jutottak, így komoly büntetést érdemelnek.
SINGAPORE, SINGAPORE - OCTOBER 02: Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing prepares to drive on the grid during the F1 Grand Prix of Singapore at Marina Bay Street Circuit on October 02, 2022 in Singapore, Singapore. (Photo by Mark Thompson/Getty Images,)

Egy hete vált hivatalossá mindaz, amiről már jó ideje cikkeztek a nemzetközi sajtóban: két csapat is megszegte a Forma-1 költségplafonra vonatkozó szabályait 2021-ben. Míg az Aston Martin procedurális hibát vétett, a Red Bull ténylegesen túlköltekezett – a hivatalos megfogalmazás szerint „kis mértékben”, azaz legfeljebb 5 százalékkal lépte túl a költségplafont, ez azonban akár 7,2 millió dollárt is jelenthet.

Az FIA egyelőre nem döntött arról, hogy milyen büntetést oszt ki az osztrák istállóra, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko azonban nemrégiben badarságnak nevezte, hogy Max Verstappen a szabályszegés miatt elveszítheti 2021-ben megszerzett világbajnoki címét.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown azonban nemrégiben levelet intézett az FIA felé, melyben nemtetszését fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Az október 12-i keltezésű levelet Mohammed Ben Sulayem FIA-elnök mellett Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója is megkapta. A BBC Sport birtokába került dokumentumban Brown arról ír, a Red Bull tavalyi túlköltekezése „csalásnak minősül”.

„Minden csapat, mely túlköltekezett, tisztességtelen előnyre tett szert úgy az aktuális, mint a következő évi autó fejlesztése során” – fogalmazott a szakember. Brown arról is írt, az F1 integritásának megőrzése érdekében az FIA-nak „kommunikálnia kell a következő lépéseket, valamint a büntetéseket”.

Úgy tudni, a levelet hétfőn azon a csapatok is megkapták, melyek a McLarenhez hasonlóan nem követtek el szabálytalanságot a financiális szabályokkal kapcsolatban.

A BBC Sport megkereste a Red Bullt is a McLaren levelével kapcsolatban, az osztrákok azonban nem kívántak nyilatkozni. A csapat még az FIA múlt hétfői bejelentésekor fejezte ki meglepettségét és csalódottságát, „meggyőződésük” ugyanis, hogy a 2021-re vonatkozó költéseikkel nem lépték túl a meghatározott költségplafont.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!