Friss hírek

A Mercedes stratégái „hajthatatlanok” voltak, hogy Hamiltonnak ki kell állnia

A Mercedes Forma-1-es csapatát irányító Toto Wolff azt mondja, a német istálló stratégái „hajthatatlanok” voltak, hogy Lewis Hamiltont ki kell hívni a bokszba intermediate-abroncsokért, miután a világbajnoki címvédő az első utasítást figyelmen kívül hagyta.

Hamilton sokáig a 2. helyen autózott Lando Norris mögött a vasárnapi Olasz Nagydíjon, a verseny hajrájára azonban megérkezett az eső, a csapatoknak pedig dönteniük kellett arról, hogy kihívják-e versenyzőiket kerékcserére.

A futamot végül az intermediate-abroncsokra váltó Lewis Hamilton nyerte meg, míg az addig élen álló, és a slick-gumikkal kockáztató Lando Norris végül csak 7. lett.

Hamilton azonban a Mercedes első utasítását figyelmen kívül hagyta: hiába hívták ki, elment még egy körre, mert úgy ítélte meg, a pálya még száraz. Később aztán eleget tett versenymérnöke, Peter Bonnington kérésének, és a bokszba hajtott.

A versenyt követően Hamilton interjúadás közben beszélte meg Norrisszal a történteket: azt mondta honfitársának, ő sem akart kiállni.

„Nagyszerű volt ma a csapatom. De az első hívást én is figyelmen kívül hagytam, úgy voltam vele, ’nem, mert itt van előttem!’” – mondta Hamilton Norrisnak.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke a futam után arról beszélt, az autóban ülve a versenyzőknek nehéz átlátniuk a teljes képet.

„Egy versenyző számára mindig nehéz, amikor a pálya fele száraz, a másik fele pedig egy kicsit nedves” – mondta a szakember. „Tudtuk, hogy komoly eső jön. Szóval Valtteri [Bottas] már egy körrel korábban kiállt, aztán az „időjárási békánk” és stratégáink hajthatatlanok voltak, hogy ki kell állni.”

Hamilton a futam utolsó harmadában nagy hajrát diktált: 9 másodperces hátrányát dolgozta le Norris mögött.

„Bizonyos szempontból fel voltunk készülve arra, hogy nehéz lesz a vége, akár meg tudjuk előzni Landót a pályán, akár nem” – mondta Wolff. „Aztán jött az eső, és eléggé összekuszálódtak a dolgok. Megértem, miért volt olyan nehéz meghoznia a döntést a McLarennek, hogy kint maradjak-e, vagy bejöjjenek. Az élen autózva ugyanis csak elveszíteni lehet. Mi ebből profitáltunk ma, és szerintem ez látványos volt a rajongók számára is.”

A Mercedes-főnök szerint „nehéz megmondani”, hogy Hamilton meg tudta-e volna előzni Norrist, ha nem érkezik az égi áldás.

„Lewis be volt ragadva [Daniel] Ricciardo mögött az elején, habár Ricciardónak volt DRS-e. Szerintem nehezen tudott volna előzni. Gyors autójuk volt, és Lando remekül kezelte a dolgokat. Látszólag kicsit aggódtak az üzemanyag miatt, de amikor felvette a tempót, nagyon gyors volt.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!