Friss hírek

Aggódnak az F1-es versenyrendezők, de több helyszín elhatárolódik

Közleményben bírálta a Forma-1 tulajdonosát, a Liberty Mediát a versenyrendezők egy csoportja. Szerintük nem jó irányba halad a száguldó cirkusz, de vannak, akik elhatárolódnak ettől a véleménytől.

Közleményben bírálta a Forma-1 tulajdonosát, a Liberty Mediát a versenyrendezők egy csoportja. Szerintük nem jó irányba halad a száguldó cirkusz, de vannak, akik elhatárolódnak ettől a véleménytől.

A Forma-1-es promóterek szövetsége (FOPA) a héten adott ki egy sajtóközleményt, melyben megosztották aggodalmaikat a nagyvilággal az F1 jövőjével kapcsolatban.

A versenyrendezők amiatt aggódnak, hogy az esetlegesen érkező új helyszínek miatt veszélybe kerülnek a tradicionális futamok, de kifejtették aggályaikat azzal kapcsolatban is, hogy egyre több országban teszik fizetőssé az F1-es közvetítéseket.

[su_box title=”A FOPA közleménye” style=”glass” box_color=”#000000″]„A Forma-1-es promóterek szövetségének londoni ülését követően 16 nagydíj képviselői fejtették ki az alábbi aggályokat. A FOPA úgy véli:

 • Nem a sportág hosszú távú érdeke az, hogy a rajongók elveszítik az ingyenes hozzáférést a tartalmakhoz és a közvetítésekhez;

 • Nincs egyértelműség az F1 új kezdeményezéseiben, illetve nincs kellő együttműködés a promóterekkel azok bevezetésével kapcsolatban;

 • Az új versenyeket nem a meglévő események kárára kellene bevezetni, habár a szövetség támogatja az alternatív üzleti modellt, amit felkínáltak a jövőbeli helyszíneknek;

 • Miközben lassan elkezdődik az új idény a sportban, melynek évtizedek óta a részesei vagyunk, a promóterek sokkal együttműködőbb hozzáállást szeretnének a bajnokság fejlesztésére vonatkozóan, és szeretnének lehetőséget kapni tapasztalataik és szakértelmük felkínálására a Forma-1-gyel és az FIA-val való partnerség jegyében.”[/su_box]

  Jelen állás szerint Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Németország és Mexikó F1-es szerződése is lejár idén.

  Az F1VILÁG úgy tudja, a FOPA ülésein nem vettek részt Japán, Bahrein, Abu Dhabi, Kína és Oroszország képviselői. Az Orosz Nagydíj promótere, Szergej Vorobjev ki is állt a Liberty Media mellett.

  „Elég „fogatlan” ez a közlemény, hiszen az abban említett problémákat így vagy úgy, de megoldják a Liberty-vel való jelenlegi kommunikációs formátumban” – mondta a szakember, utalva arra, hogy az F1-es promóterek szokásos ülését épp a héten tartják Londonban.

  „A Liberty kezdeményezése volt az, hogy az összes promóter megjelenjen Londonban, különös tekintettel a mindenkit érintő kérdések megvitatására, a Liberty Media részvételével. Nem gondolom, hogy szükség van egy külön értekezésre a promóterek között.”

  Fotó: Mercedes

  „Nem osztom a FOPA jelenlegi elnökének, Stuart Pringle-nek az álláspontját. A média irányába intézett nyilatkozataiban nagyon gyakran személyes kritikákat fogalmazott meg a Liberty vezetésével, illetve a sportunkkal kapcsolatban.”

  „Nem hiszem, hogy ez konstruktív hozzáállás, ezért mi – néhány más versennyel közösen, és biztos vagyok benne, hogy a következő napokban, hetekben és hónapokban még többen leszünk – nem vagyunk tagjai a FOPA-nak.”

  Nemcsak a szocsi, hanem a mexikói verseny szervezői is elhatárolódtak az F1-es promóterek szövetségének álláspontjától.

  „A Mexikói Nagydíj szervezői szeretnék kifejezni szimpátiájukat a többi ország versenyrendezőivel, tudomásul véve azt, hogy minden ország és verseny más” – áll a közleményükben.

  „A Mexikói Nagydíj szervezői üdvözlik a folyamatban lévő együttműködést és jó kapcsolatot a többi promóterrel. A Mexikói Nagydíj promóterei mindazonáltal nem vesznek részt az említett meetingeken, és értékelik az F1 új tulajdonosa által elvégzett munkát, mellyel igyekeznek megérteni a promóterek igényeit és aggályait, mint ahogy a rajongókét is.”

  „A Mexikói Nagydíj promóterei azt látják, hogy az F1 új tulajdonosai figyelnek rájuk, a felek pedig nagyon szorosan együttműködnek. Ennek eredményeképp nem is értenek egyet a Forma-1-es promóterek szövetség álláspontjával.”

  „A mexikói versenyrendezők és az F1 folytatják az egyeztetéseket a Mexikói Nagydíj szerződésének meghosszabbításával kapcsolatban.”

  Miközben a mexikói és oroszországi versenyek szervezői elhatárolódtak a szervezettől, a Magyar Nagydíj egyetért a fenti közlemény tartalmával.

  Kérésünkre a Hungaroring Sport Zrt. az alábbi sajtóközleményt juttatta el szerkesztőségünkbe – ebben Gyulay Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója kifejtette, igyekeztek építő jellegű tanácsokat megfogalmazni.

  „A promóterek az üzlet jobbítása érdekében fogtak össze” – nyilatkozta Gyulay, majd hozzátette, az egyeztetésen a nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnök, Ariane Frank-Meulenbelt képviselte a társaságot.

  „A világbajnoki futamok tapasztalt rendezői építő jellegű tanácsokat fogalmaztak meg, így próbálják segíteni a világbajnoki sorozat minél jobb működését, s megteremteni az azonos feltételeket a rendezők között.”

  Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

  További cikkek

  Kövess minket a Facebookon is!

  Kövess minket a Facebookon is!