Friss hírek

Az Audi és a Porsche is megérkezhet az F1-be 2026-ban

Hamarosan döntés születik a Forma-1 2026-tól érvényes motorszabályairól, és jó esély van rá, hogy az új reguláknak köszönhetően új gyártók is csatlakoznak majd a száguldó cirkuszhoz. Az Auto Motor und Sport értesülései szerint nem kizárt, hogy a Volkswagen Csoport rögtön két márkájával, az Audival és a Porschéval is belevág az F1-es projektbe.

A Forma-1 résztvevői jó ideje egyeztetnek már az új motorformuláról, melyet várhatóan 2026-ban vezetnek be a száguldó cirkuszban. A cél, hogy a jelenlegieknél olcsóbb, egyszerűbb és hangosabb motorokat használhassanak a csapatok, ráadásul az is fontos szempont, hogy újabb motorgyártókat csábítsanak a királykategóriába.

A motorszabályokkal kapcsolatos értekezéseken így nemcsak a jelenlegi gyártók, hanem potenciális érkezők, így az Audi és a Porsche képviselői is jelen voltak, lapunk pedig úgy tudja, heteken belül döntés születhet arról, hogy pontosan milyen szabályok is vonatkoznak majd az új erőforrásokra.

A hírek szerint megszabadulnak majd a hőenergia-visszanyerő rendszertől [MGU-H], azt pletykálják ugyanis, ez az egyik feltétele annak, hogy a Volkswagen Csoport 2026-ban csatlakozzon a Forma-1-hez. A Mercedest irányító Toto Wolff nemrég egy interjúban beszélt is arról, hajlandóak meghozni ezt a kompromisszumot, ha ezzel újabb gyártók érkezhetnek a száguldó cirkuszba.

„Az MGU-H-t dobni fogjuk, ha sikerül több más kérdésben is megállapodni. Azt gondolom, ez egy olyan kompromisszum, amire fel van készülve a Mercedes, hogy biztosítsuk a Volkswagen Csoport belépését. Mindenki nevében persze nem beszélhetek” – mondta Wolff. „De vannak egyéb témák is, ahol kompromisszumokat kell találni.”

„Ha viszont nem sikerül kompromisszumot találni, akkor visszadobjuk a labdát az irányító testületnek, és olyan 2026-os szabályaink lesznek, amilyenekkel az FIA és a FOM előáll.”

Az Auto Motor und Sport című német lap F1-es szakírója, Michael Schmidt azt is tudni véli, ha valóban megszabadulnak az MGU-H-tól, a Volkswagen Csoport csatlakozik a Forma-1-hez – nem is egy, hanem rögtön két márkával!

„Ha a szabályokat úgy alakítják, ahogy azt vizionálják, akkor azt gondolom, igen. Mert az MGU-H eltávolítása az egyik komoly feltételük volt” – mondta Schmidt. „Ha valóban repül, akkor az Audi és a Porsche jönni fog. És jönni fog mindkettő!”

A jelenlegi motorszabályok 2014 óta vannak érvényben a Forma-1-ben, a motorfejlesztéseket pedig az új formula bevezetéséig az idei szezont követően befagyasztják.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!