Betiltják a szélcsatornás teszteket a Forma-1-ben

Az AUTOSPORT című angol szaklap értesülései szerint nemcsak a motorszerződésekre vonatkozóan vezetnek be költségplafont a Forma-1-ben, de betiltják a szélcsatornában való teszteket is.


Az AUTOSPORT című angol szaklap értesülései szerint nemcsak a motorszerződésekre vonatkozóan vezetnek be költségplafont a Forma-1-ben, de betiltják a szélcsatornában való teszteket is.

Minderről állítólag a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén egyeztek meg a csapatok.

Hirdetés
 

A Forma-1 istállói éves szinten mintegy 15-20 millió fontot, azaz körülbelül 6-8 milliárd forintot költenek el az 1,6 literes hibrid erőforrásokra, melyeket még a 2014-es idényt megelőzően vezették be.

Korábban, még a V8-as érában ez az összeg nagyjából 3 milliárd forintnak megfelelő fontot jelentett egy szezonra, a kiscsapatokat tehát érzékenyen érinti a változás.

Annak érdekében, hogy lefaragjanak a motorköltségekből, a Stratégiai Munkacsoport legutóbbi ülésén megállapodás született arról, hogy hogy a jelenlegi specifikációjú motorok 9 millió fontba, míg az egy éves specifikációk 6 millió fontba kerülnek majd.

A többség egyetértett a szélcsatornás tesztek betiltásával is, így a jövőben jobbára az úgynevezett CFD-technológiával (számítógépes folyadékdinamika) zajlanak majd a fejlesztések. Ennek a szabálymódosításnak a részleteit azonban még ki kell dolgozni.

Az AUTOSPORT azt írja, a váltókra is bevezetnek majd egyfajta költségplafont, így az autó ezen egysége 1,5 millió fontba kerül majd a csapatoknak – ez bizonyos istállók számára 50 százalékos költségmegtakarítást jelent.

A javaslatokat most az F1 Bizottsága elé terjesztik, majd a szabályokat a Motorsport Világtanács (WMSC) ratifikálhatja következő, szeptember 30-i, párizsi ülésén.

Amennyiben minden tervezetet elfogadnak, úgy a csapatok éves szinten akár 7 milliárd forintnak megfelelő összeget is megspórolhatnak.

A Stratégiai Munkacsoportot egyébként a Ferrari, a Mercedes, a McLaren, a Red Bull, a Williams és a Force India alkotja, mindannyian egy-egy szavazattal rendelkeznek, míg az FIA, illetve a kereskedelmi jogok birtokosa hat vokssal bír.

Úgy tudni, a Williams, a Ferrari és a Mercedes a szélcsatornás tesztek betiltása ellen szavazott, ellentétben a McLarennel, a Red Bull-lal és a Force Indiával.

Érdekesség, hogy a váltókra vonatkozó költségplafont csak a McLaren és a Force India szavazta meg, ám miután az FIA és a FOM is igennel voksolt a javaslatra, többségi döntéssel ez a módosítás is előterjeszthető lesz.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!