Friss hírek

Brawn: Legalább az időmérős teljesítményt jutalmazni tudtuk a fél pontokkal

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint jó döntést hoztak azzal, hogy fél pontokat osztottak a múlt hétvégi Belga Nagydíjon, hiszen így legalább a versenyzők időmérős teljesítményét honorálni tudták.

A futamot a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem tudták megtartani, ám mivel a mezőny két kört megtett a biztonsági autó mögött, a szabályok lehetővé tették, hogy végeredményt hirdessenek, és kiosszák a rendelkezésre álló pontmennyiség felét.

Mindez azt jelentette, hogy a győztes Max Verstappen 12,5, a 2. helyezett George Russell 9, míg a 3. helyezett Lewis Hamilton 7,5 ponttal gazdagodott.

Ross Brawn azt mondja, az FIA mindent megtett, hogy elrajtoltassa a futamot vasárnap, ám az időjárás nem kegyelmezett nekik.

„Borzasztóan sajnálom a rajongókat, akik ezerszámra jelentek meg a versenypályán, és ott maradtak a lelátókon az esős körülmények között, hogy szurkoljanak hőseiknek. Olyan elkötelezettséget mutattak, amit soha nem fogunk elfelejteni” – mondta Brawn.

„Sajnos az időjárás ismét ellenünk dolgozott. Könyörtelen volt. Az FIA mindent megpróbált, kétszer is kiküldte az autókat a biztonsági autó mögött, hogy kiértékelje a körülményeket. Nem is az eső intenzitása okozta a problémát, sokkal inkább a folytonossága, ami miatt nagyon rosszak voltak a látási viszonyok.”

„Nagyon ritka olyan hétvégét látni, ahol az időjárás ennyire intenzív, ennyire folytonos. Minden erőfeszítést megtettek, hogy a versenyt biztonságosan elrajtoltassák, volt is egy „ablak” erre, de végül nem volt lehetőség rá. A biztonság viszont elődleges. És nem voltak elég biztonságosak a körülmények a versenyzéshez. Az FIA minden tőle telhetőt megtett a rendkívül nehéz körülmények között, amilyeneket évtizedek óta nem láttunk.”

Brawn azt mondja, az, hogy fél pontokat osztottak, jó döntés volt, hiszen így legalább az időmérőn látott erőfeszítéseket jutalmazták.

„Fél pontokat osztottak, ami nem ideális, de ha nem lehet jutalmazni valakit a verseny okán, akkor jutalmazzuk meg az időmérőn mutatott bátorságáért! Úgy, hogy nem volt verseny, egy olyan kört, mint amit George Russell futott az időmérőn, jutalmazni kell! És ahogy mondtam, nem ideális a dolog, de itt tartunk. Az időjárás nem kegyelmezett nekünk vasárnap.”

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt kedden már jelezte, felülvizsgálják a szabályokat, hogy a jövőben jobban tudják kezelni a hasonló eseményeket.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!