Friss hírek

Brawn szerint nagyon izgalmasak lesznek a sprintfutamok az F1-ben

A Forma-1 sportigazgatója, Ross Brawn szerint rendkívüli izgalmakat tartogatnak majd a száguldó cirkusz rajongói számára az idén bevezetésre kerülő sprintfutamok.

A királykategória vezetősége hétfőn jelentette be, egyhangú megállapodás született arról, hogy már 2021-ben, három versenyhétvégén is kipróbálják az új formátumot: ennek megfelelően a szombati hagyományos időmérő helyett 100 km-es sprintversenyt tartanak, melynek rajtsorrendjéről egy pénteki időmérő edzés dönt.

A szombati úgynevezett időmérőfutam végeredménye határozza majd meg a vasárnapi verseny rajtsorrendjét, sőt, a legjobb 3 helyen befutó versenyzők pontokat is kapnak majd.

Azt egyelőre nem jelentették be, melyik helyszíneken tartanak sprintfutamokat, ám várhatóan Silverstone-ban, Monzában és Interlagosban módosítanak a hétvége formátumán.

„A lényeg, amit említenünk kell a sprintidőmérőkkel kapcsolatban, hogy a céljuk, hogy kiterjesszék a teljes hétvégét” – mondta Brawn. „Nem azért találtuk ki, hogy hatással legyen magára a futamra. Maga a verseny továbbra is létfontosságú eleme a hétvégének.”

„Szeretnénk egész hétvégén küzdelmet mutatni a rajongóknak. A vasárnapi verseny fantasztikus, és nem is akarjuk felzabálni, de szeretnénk emelni a pénteki és szombati nap csatáit.”

„A péntek jelenleg tényleg csak a rajongókról szól. Szórakoztató edzéseket nézni pénteken, de nincs semmi konklúzió. De bizonyos helyszíneken most pénteken is lesz izgalom az új időmérő-formátumnak köszönhetően.”

„Szerintem nagyszerű adalék lesz. Valószínűtlen, hogy lesznek kerékcserék, úgyhogy tiszta verseny lesz. Durván 30 percig tart majd, 100 km-nyi akció vár ránk. Szeretnénk látni, mit gondolnak róla a rajongók, és hogy működik-e ez a rövid formátum, és működik-e a vasárnapi főversennyel együtt. Úgy érezzük, rendben lesz. Szerintünk nagyon izgalmas lesz!”

A csapatok és az FIA abban egyetértett, hogy érdemes lenne kipróbálni egy új formátumot a 2022-es szabályváltozások előtt, ám voltak bizonyos fenntartásaik, ezért tartott jó darabig, mire végleges megállapodás született.

„Az egyik kihívást az jelentette, hogy egy olyan formátumot találjunk, mely amellett, hogy izgalmassá teszi a pénteki és szombati napot – esetleg egy rövidebb versennyel –, nem vesz el semmit a vasárnapi fő attrakciótól.”

„Megtaláltuk ezt az egyensúlyt. Mindenkinek eltérő véleménye volt arról, hogy hogyan is kellene kinéznie. Meg kellett találni a megfelelő gazdasági és logisztikai megoldást, ami nem érinti túlzottan a csapatokat.”

„Ők is akarják ezt az eseményt, de masszív kihívásokkal néznek szembe, és olyan megoldást kellett találnunk, mely működőképes számukra.”

„A versenyzők nyitottan álltak a kérdéshez, és ez minden, amit mi szeretnénk, hogy a versenyzők nyitottak legyenek, és ki tudjuk értékelni ezt a formátumot, és eldönthessük, hogy a jövőben is alkalmazhatjuk-e egy F1-es szezon során.”

„Ha nem válik be, feltesszük a kezünket és átgondoljuk újra.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!