Friss hírek

F1: Jövőre 7-8 sprintfutamos hétvége lehet

Jövőre akár 7-8 Forma-1-es versenyhétvégén is alkalmazhatják az idén sikerrel kipróbált sprintfutamos formátumot – természetesen bizonyos módosításokkal. Erről beszélt nemrég a Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali.

Idén három versenyhelyszínen alkalmazzák a sprintkvalifikációs formátumot, melynek lényege, hogy a hagyományos szombati időmérő helyett egy mintegy 100 km hosszú sprintfutamot tartanak, mely a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről dönt majd.

Az új formátum egyik nagy előnye, hogy így pénteken tarthatnak egy időmérőt, a rajongók számára tehát már a nyitónap tartogat izgalmakat, nem is beszélve a szombati sprintfutamról.

Hirdetés
 

Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója nemrég egy interjúban elárult néhány részletet a 2022-re tervezett versenynaptárral kapcsolatban, mely úgy néz ki, 23 nagydíjból áll majd.

„Azt már előre jelezhetem, hogy a versenynaptár 23 futamból áll majd” – mondta a szakember a Sky Sports F1 televíziónak.

„Természetesen tiszteletben tartjuk majd a koronavírussal kapcsolatos szabályokat szerte a világon. De a célunk, hogy az F1 a remény jeleit adja, és visszatérjünk a megszokott dolgokhoz.”

„Az elképzelés az, hogy megfelelő ritmust találjunk a versenynaptárnak. Természetesen vannak megfontolások az időszakokkal kapcsolatban, hogy logisztikailag minden megfelelő legyen.”

„Egy dolgot elárulhatok, anélkül, hogy túl sok mindent felfednék: a szezon március közepén kezdődik, és november közepén zárul majd.”

Azt egyébként már most tudni lehet, hogy Miamiban május 8-án rendeznek versenyt, az idény pedig szinte biztosan Bahreinben rajtol, és Abu Dhabiban zárul majd. Úgy hírlik, egy imolai és isztambuli verseny is szerepelhet a programban.

Domenicali beszélt arról is, jövőre több sprintfutamos hétvégét tartanak majd, mint idén, akár hetet vagy nyolcat.

„Az idei év elején azt mondtuk, hogy lesz három tesztünk, hogy megbizonyosodjunk arról, megfelelő tervünk van a jövőre vonatkozóan. Túlnyomórészt rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk. A promóterek rendkívül elégedettek, mert kaptak valami újat és fontosat pénteken, szombaton és vasárnap.”

„Ezekre a visszajelzésekre szükségünk van, hogy nagyszerű tervvel álljunk elő jövőre, és figyelembe vesszük majd azokat a pontokat is, melyeket kiemeltek azok, akiknek nem tetszett ez a formátum. De általánosságban elmondható, hogy a sprintfutamos formátum hihetetlen siker volt.”

„Azt elárulhatom, hogy nem mindenhova a sprintkvalifikációs formátummal megyünk majd. Olyasvalami ez, amit a versenyhétvégék egyharmadán szeretnénk alkalmazni, és össze akarjuk ezeket kapcsolni egy másféle jutalmazási- és pontrendszerrel meghatározott pályákon.”

„Szóval van mit átgondolni. Be fogunk vonni mindenkit: a TV-társaságokat, versenyzőket, csapatokat, promótereket és rajongókat is. Nem felejtjük el, hogy alapszabály, hogy megfelelő döntéseket hozzunk, és mindent számításba veszünk majd.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!