Hamilton azt mondja, a rázkódástól idén sokkal többször fáj a feje - F1VILÁG.HU

Hamilton azt mondja, a rázkódástól idén sokkal többször fáj a feje

HIRDETÉS
Versenyautójának pattogása miatt „sokkal több fejfájással” küszködik idén a Forma-1 hétszeres világbajnoka, Lewis Hamilton.
2022 Monaco Grand Prix, Sunday - Steve Etherington Lewis Hamilton Mercedes

A 2022-es, új generációs versenyautók nem kívánt velejárója az úgynevezett „delfinezés”, mellyel a szezon eleje óta küszködnek a száguldó cirkusz csapatai – ki kisebb, ki nagyobb mértékben. Mivel az autók pattogása a versenyzők szerint az egészségüket veszélyezteti, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, lépéseket tesz a jelenség visszaszorítása érdekében – erről részletesebben ebben a cikkben írtunk.

Vannak versenyzők – köztük a világbajnoki éllovas Max Verstappen –, akik nem értenek egyet azzal, hogy év közben változnak az F1-es szabályok, Lewis Hamilton azonban úgy látja, fontos, hogy az FIA lépéseket tesz az ügyben. A Mercedes versenyzője elárulta, a pattogás miatt akár 10G-s függőleges erők is hathatnak a versenyzőkre, nem véletlen tehát, hogy a múlt hétvégi, 51 körös bakui futam végén a brit alig tudott kiszállni versenyautójából.

„Sokkal több a zúzódás manapság a versenyek után, szóval utána a hét nagy része a regenerálódással telik” – fogalmazott Hamilton. „Kétlem, hogy ennek bármiféle köze lenne a korhoz. Egyszerűen csak azért van, mert ezek a zúzódások komolyabbak.”

„Amikor 10G-s erőkkel szembesülsz a pattogás révén egy bukkanón – amit én is tapasztaltam a legutóbbi versenyen –, az nagyon-nagyon komoly megterhelés a nyak alsó és felső részére.”

Hamilton beszélt arról is, idén sokkal többször küszködik fejfájással.

„Ami a mikrorázkódásokat illeti, határozottan többet fájt a fejem az elmúlt hónapokban, de még nem beszéltem specialistával erről. Nem veszem túl komolyan, egyszerűen beveszek pár fájdalomcsillapítót.”

Amikor arról kérdezték, a versenyzők többi testrésze milyen terhelésnek van kitéve, Hamilton így felelt: „Nem tudom jobban hangsúlyozni, mennyire fontos számunkra az egészség. Azt gondolom, ez egy lenyűgöző sport. De a biztonság kell, hogy a legfontosabb legyen.”

„Határozottan azt érzem, hogy egy kicsit alacsonyabb vagyok ezen a héten. A lemezek a hátamban határozottan nincsenek a legjobb formában. Ez nem jó a hosszútávú élettartam szempontjából. Vannak dolgok, amiket tenni lehet azért, hogy fejlődjünk a versenyzők miatt… nincs szükség hosszú távú sérülésekre.”

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!