Horner: Az F1 túléli, de meg kell védenünk a kisebb csapatokat! - F1VILÁG.HU

Horner: Az F1 túléli, de meg kell védenünk a kisebb csapatokat!

HIRDETÉS
A Red Bull csapatát irányító Christian Horner meg van győződve arról, a Forma-1 túl fogja élni a koronavírus-járvány miatt felmerülő üzleti krízist, abban azonban már kevésbé biztos, hogy az összes csapat át tudja vészelni ezt a nehéz időszakot. A szakember szerint éppen ezért nagyon fontos, hogy a királykategória alakulatai összetartsanak.
HOCKENHEIM, GERMANY - JULY 27: Red Bull Racing Team Principal Christian Horner and Ferrari Team Principal Mattia Binotto talk in the Paddock before final practice for the F1 Grand Prix of Germany at Hockenheimring on July 27, 2019 in Hockenheim, Germany. (Photo by Charles Coates/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool  // AP-212XN7TMN2511 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //

A járvány miatt továbbra is bizonytalan, mikor rajtolhat el a Forma-1 2020-as idénye: mindezidáig 8 verseny halasztásáról vagy törléséről kellett dönteni, a Liberty Media elnöke, Chase Carey azonban azt reméli, nyáron elkezdődhet a szezon, és 15-18 versenyt meg tudnak rendezni.

Az egyeztetések természetesen folyamatosan zajlanak az érintettekkel, és számos ötletet meg is vitatnak a csapatokkal. Ezek között szerepel a 2020-as szezon jövő januárig történő meghosszabbítása, vagy éppen a versenyhétvégék kétnaposra rövidítése is.

A Forma-1 csapatai ebben az időszakban nem dolgoznak: a szabályok szerint kötelező gyárbezárásokat előrehozták március-áprilisra, így 21 napon át nem folyhat érdemi munka a létesítményekben. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke a BBC Sportnak adott interjújában nemrég arról beszélt, könnyen lehet, hogy a gyárbezárás időszakát meghosszabbítják majd.

„A leállás alatt hetente lesznek egyeztetések, és amennyire én látom, ez csak hosszabbodni fog… Szerintem meghosszabbítjuk április végéig, május elejéig, aztán újra megvizsgáljuk. Lesz egyeztetés a csapatfőnökök, az FIA és a FOM között a következő napokban” – mondta a szakember.

„Ez az egyetlen fair módja annak, hogy megbirkózzunk ezzel a helyzettel. Elvégre ez is egyfajta versengés. Ami helyes és logikus jelen pillanatban, hogy mindenki ugyanazokat a szabályokat tartja be és bezárja a gyárait, és tartja magát az FIA feltételeihez, amíg a csapatok nem lesznek újra abban a helyzetben, hogy folytassák a munkát.”

Ami a munkavállalók fizetését illeti, Horner hozzátette: „Nyilván figyelünk arra, hogy mit kommunikál a kormány. Az összes csapat, illetve az összes csapat HR-menedzsere egyeztetésben van, szóval igyekszünk annyira következetesek lenni, amennyire csak tudunk.”

„Nagyon jó dolog az, hogy a csapatok pozitívan és proaktívan kommunikálnak egymással. A 2008-as pénzügyi válságra emlékeztet engem a dolog, de persze ez most még azon is túlmutat.”

ÖSSZETARTANAK AZ F1 CSAPATAI

Horner hozzátette, attól nem tart, hogy a Forma-1 belebukik a koronavírussal együtt járó üzleti krízisbe, arra azonban nagyon oda kell figyelniük, hogy megóvják a kisebb csapatokat.

„Az F1 egy nagyon erős biznisz, és elképesztő öröksége van. Az F1 túl fogja ezt élni. Hogy minden csapat túléli-e, az már más kérdés, de a csapatfőnökök felelőssége, hogy a sport és a résztvevők érdekeit tartsák szem előtt – a legjobbat kell nyújtanunk azért, hogy az összes többi csapat túlélje.”

Hirdetés

„A különbség 2008-hoz képest az, hogy akkor versenyeztünk, volt egy versenynaptárunk, voltak események. Sokkal tisztábban lehetett látni a problémát, miközben most sötétben tapogatózunk.”

„Hogy mikor fogunk újra versenyezni? Ez most egy más forgatókönyv. 2008-nak is megvolt a maga nyomása, és azok, akik akkor ültek a meetingeken – Ron Dennis, Flavio Briatore, és így tovább –, a sportág érdekeit tartották szem előtt, és nagyon fontos, hogy ezúttal is kollektíven így tegyünk.”

„Most más világot élünk. Természetesen a bevételeink komoly csorbát szenvednek. Azt még nem tudjuk, hogy mennyire üti meg ez a dolog az F1-et. De minden csapat felelősségteljesen, kollektíven reagál. Nyilván egyes csapatok sokkal jobban ki vannak téve ennek az egésznek, főleg a kisebbek, és nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk az F1 közösségének megvédéséért.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!