Így született meg a döntés az imolai F1-es verseny törléséről - F1VILÁG.HU

Így született meg a döntés az imolai F1-es verseny törléséről

Szinte biztosra vehető, hogy 2023-ban a sűrű versenynaptár miatt a Forma-1 mezőnye nem tér vissza Imolába. A hétvégi verseny törlése egy határozott döntés eredménye volt, mely üdvözlendő minden érintett szempontjából.

Az Emilia-Romagna Nagydíj sorsa akkor vált bizonytalanná, amikor hétfőn este vörös riasztást adtak ki a régóra a heves esőzések miatt – a hosszú távú előrejelzések azonban biztatóak voltak. A helyzet azonban drámai fordulatot vett kedden, a környékre zúduló eső ugyanis jelentősebb volt, mint azt előzetesen jósolták.

Miközben a leginkább sújtott területeket illetően 100 mm-nyi csapadékról beszéltek, szerda estére átlagosan 150 milliméter zúdult a környékre. Sőt, szerda délre az Imolától délre lévő hegyekben, ahonnan a környékbeli folyók táplálkoznak, 250 mm-t mértek az előző 36 órában.

Az imolai versenypálya mellett húzódó Santero folyónál kedden reggel 6 órakor még 1 métert mértek, az első figyelmeztető szintet pedig 11 órakor érte el 2 méternél, 12 órakor pedig már 2,5 méternél elérte a második figyelmeztető szintet is. Ezt követően döntöttek úgy, hogy evakuálják a versenypályát elővigyázatosságból. A lenti grafikonon jól látszik, milyen rohamos mértékben emelkedett a vízszint.

A folyó aztán este 7 órára már a 3,8 méteres szinten járt, a helyiek ekkor még abban bíztak, szerdára jelentősen javulhat a helyzet, a Santerno folyó vízszintje pedig – ha lassan is, de – csökkenni kezdett. A környéken viszont óriási problémákat okoztak az áradások, az AlphaTauri F1-es csapatának otthonát, Faenzát nemes egyszerűséggel ellepte a víz, habár magát a gyárépületet nem érte el a víz.

Ekkor már egyre biztosabbnak tűnt, hogy a hétvégi versenyt lefújják, hacsak nem próbálják meg mindenáron megtartani egy sűrített program szerint. Bár elméletileg le lehetett volna bonyolítani a hétvégét két nap alatt, de akár zárt kapuk mögött is, a kialakult helyzet rengeteg kérdést vetett fel: bérelt autók kerültek víz alá, az áradás elöntötte azokat a helyi hoteleket, ahol a csapatok szálltak meg, utakat zártak le és hidak omlottak össze.

A rajongók szempontjából pedig még kérdésesebb volt a dolog, és egyáltalán nem tűnt életszerűnek, hogy százezernyi szurkoló érkezésével terheljék meg a környék útjait.

A praktikus dolgoknál viszont talán sokkal lényegesebb a döntés morális szempontból, hiszen egyáltalán nem lett volna helyénvaló megtartani úgy a versenyhétvégét, hogy a helyiek közben szó szerint élet-halál harcot vívnak az anyatermészettel, a helyi hatóságok és mentőegységek pedig a kialakult helyzet enyhítésével vannak elfoglalva.

A Forma-1 a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) és a helyi hatóságokkal való egyeztetés után végül a verseny törlése mellett döntött, a csapatok és versenyzők pedig egyhangúlag támogatják ezt.

Bár az időzítés kétségkívül nem ideális, hiszen a csapattagok jelentős része már Imolában volt, vagy épp úton volt a helyszínre, a határozott döntésnek köszönhetően sikerült elkerülni azt, hogy megismétlődjön a 2020-as ausztráliai eset, amikor pénteken, nem sokkal az első szabadedzés előtt törölték a teljes programot a koronavírus miatt.

A sűrű versenynaptár miatt ugyan nem valószínű, hogy a száguldó cirkusz már idén visszatér Imolába, ám az szinte biztos, hogy 2024-ben versenyt rendezhetnek majd Emilia-Romagna régióban – már amennyiben az anyatermészet is engedi… 

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Így született meg a döntés az imolai F1-es verseny törléséről
A Red Bullt meglepte, hogy az Aston Martin meg sem próbált harcolni velük
Lassan nekilát a saját váltó fejlesztésének az Aston Martin
Gasly gratulál Oconnak, de csalódott a saját versenye miatt
Stroll: Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek…

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!