Friss hírek

Jövőre kötelező lesz fiatalokat autóba ültetni az F1-es nagydíjakon

A Forma-1 ügyvezető-igazgatója, Ross Brawn megerősítette, egyre biztosabb, hogy 2022-től bizonyos nagydíjak nyitóedzésein a csapatoknak fiatal pilótákat kell majd versenyautóikba ültetni.

A királykategória csapatainak most is van lehetőségük arra, hogy fiatal pilótáknak adjanak lehetőséget péntekenként, ám csak néhány istálló élt ezzel az elmúlt években, főleg a Williams és az Alfa Romeo.

Jövőre viszont minden bizonnyal kötelezővé teszik ezt bizonyos versenyhétvégéken. Azt egyelőre még nem döntötték el, hogy melyik helyszíneken, és pontosan hány alkalommal, ám az szinte bizonyos, hogy a sprintfutamos hétvégéken nem.

„Pénteken minden csapatnak egy kezdő pilótát kell majd autóba ültetnie a nyitóedzésen. És nagyon óvatosak vagyunk, amikor meghatározzuk, hogy ki is számít „kezdő” versenyzőnek” – mondta Brawn.

„Azt gondolom, jövőre már autóba kell ültetniük egy fiatal pilótát pénteken, minden csapatnak meghatározott alkalmakkor.”

„Nézzük csak meg, kik érkeztek ide nemrég! Láthattuk George-ot [Russell], Charles-t [Leclerc], Maxot [Verstappen], és más versenyzőket is. Szóval van lehetőség. Nagyszerű, hogy megpróbálhatunk segíteni, de nem gondolom úgy, hogy kevés fiatal pilóta jut el a Forma-1-ig.”

Néhány csapatnak egyébként nincs is juniorprogramja, közéjük tartozik a McLaren is, így egyelőre nagy kérdés, hogy ők például kit ültetnek majd autóba jövőre.

„Nagyon is támogatjuk a kötelező alkalmakat a szezon utáni teszteken, vagy akár a szezon közbeni edzéseken, lehetőséget adva a fiataloknak” – mondta Andrea Seidl csapatfőnök.

„Nagyon nehéz dolguk van manapság a kezdőknek, hiszen kevés időt tölthetnek autóban. Szóval nagyon örülünk ennek, és támogatjuk azt is, hogy még tovább feljesszük az ötletet. Tárgyalunk is a többi csapattal, az FIA-val és az F1-gyel erről.”

Seidl azt mondja, a McLarennél nem bánják, hogy emiatt péntekenként nem körözhetnek majd annyit állandó versenyzőik.

„Abszolút örülünk az ötletnek. Annak és van értelme, hogy egyre többször alkalmazzuk ezt. Jövőre még 2-3 edzésről beszélünk, ami egy jó első lépés. De később szívesen növeljük ezt a számot.”

„Jó az is, hogy kötelezővé teszik, így minden csapat számára ugyanaz lesz a helyzet, ami sportszakmailag fair dolog. Ezért is támogatjuk.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!