Kedden hagyják jóvá az F1-es sprinthétvégék új szabályait - F1VILÁG.HU

Kedden hagyják jóvá az F1-es sprinthétvégék új szabályait

Várhatóan kedden, azaz holnap hagyhatják véglegesen jóvá a sprintfutamos Forma-1-es versenyhétvégék új formátumát. Az újításnak köszönhetően két időmérőt látunk már az előttünk álló hétvégén is.

A Forma-1 mezőnye a héten Bakuban vendégeskedik, itt rendezik ugyanis a 2023-as idény első sprintfutamos hétvégéjét. Hetek óta tudni lehet már, a csapatok sokáig egyeztettek arról, hogy két év után valamelyes módosítanak a formátumon, hogy a versenyzők bátrabban versenyezhessenek a sprintversenyen, annak végeredménye pedig ne legyen túl nagy hatással a fő attrakcióra, azaz a vasárnapi versenyre.

A csapatok végül abban állapodtak meg, külön időmérője lesz a szombati sprintnek, valamint a vasárnapi versenynek. Bár az új formátummal kapcsolatban meglepően nagy volt az egyetértést, az elmúlt hetekben számos felmerülő problémára kellett megoldást találni, például a parc fermére, az abroncsokra, illetve a motorokra vonatkozó szabályok kapcsán.

 

A Forma-1 Bizottsága kedden ülésezik majd, az új sprintfutamos formátumot pedig ekkor hagyhatják majd jóvá, a hétvégi Azeri Nagydíjat tehát már ennek megfelelően hagyhatják jóvá. A program egy szabadedzéssel kezdődik majd pénteken, majd a vasárnapi verseny időmérője következik. A szombatot teljes egészében a sprint jegyében teljesíti a mezőny, délelőtt ugyanis jön egy újabb kvalifikáció, délután pedig a mintegy 100 km-es sprintfutam.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a sprint kvalifikációját pontosan milyen szabályok szerint tartják, a csapatok több javaslatról is értekeztek, ezek közé tartozott az is, hogy minden versenyző csupán egyetlen mért kört autózhat majd – sajtóhírek szerint viszont Bakuban nem ezt a megoldást alkalmazzák majd, hanem itt is három szakaszból áll majd az időmérő [Q1, Q2 és Q3], csupán a szokványos kvalifikációnál rövidebb etapokkal.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kedden hagyják jóvá az F1-es sprinthétvégék új szabályait
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve
Russell is Schumachert méltatta Barcelonában
Marko: Győzködnöm kellett Hornert, hogy ne szerződjön a Ferrarihoz
A Red Bull nem aggódik a Mercedes felerősödése miatt: „Így is 23 másodperces hátrányban voltak”

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!