Friss hírek

Képlékeny az F1-es program, jövő héten eldőlhet a Török Nagydíj sorsa

Továbbra is sok a kérdőjel a Forma-1 2021-es versenynaptárával kapcsolatban, a koronavírus-járvány miatti intézkedések ugyanis igencsak megnehezítik a versenyszervezők dolgát.

A Forma-1 vezetősége a Japán Nagydíj törlését követően, augusztus végén adta ki a módosított versenynaptárat, ám szinte bizonyos, hogy az őszre tervezett program tovább módosul majd a következő hetekben.

Kérdés, hogy az Amerikai Nagydíjat meg fogják-e tudni tartani Austiban, nemrég ugyanis jelentős mértékben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Texasban, és a versenyhelyszínre való utazás komoly logisztikai nehézségeket okoz az F1 személyzetének.

A legnagyobb fejfájást viszont az október 10-re tervezett Török Nagydíj okozza, és jövő héten végleges döntést kell hozni az isztambuli versennyel kapcsolatban.

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali továbbra is bízik abban, hogy meg fogják tudni tartani a versenyt, habár a Törökország továbbra is szerepel az Egyesült Királyság utazással kapcsolatos vörös listáján – ezt várhatóan a jövő héten vizsgálják majd felül.

Mindez azért problémás, mert a Törökországból való visszatérés után az F1 személyzetének 10 napra karanténba kellene vonulnia egy olyan hotelben, melyet a brit kormány jóváhagyott. Ez több mint 1000 embert érint a 7 brit székhelyű istálló, valamint az F1, az FIA, a Honda és a Pirelli személyzete tekintetében.

A verseny sorsa leginkább azon múlik majd, hogy szeptember 16-án Törökország lekerül-e erről a bizonyos vörös listáról.

Amennyiben nem, az előzetes tervek szerint a lehető legkisebb személyzet utazik majd Törökországba, akik a két héttel később esedékes Amerikai Nagydíj előtt vagy közvetlenül az Egyesült Államokba utaznak, vagy valahol máshol állnak meg az austini verseny előtt.

Ez viszont értelemszerűen nem egy optimális megoldás, és ha valóban csak ez lesz az egyetlen opció, a csapatoknak is el kell majd fogadniuk.

Ami az austini versenyt illeti, az F1 vezetősége jelenleg is egyeztetéseket folytat az amerikai hatóságokkal arról, hogy pontosan hányan is léphetnek be az országba, tekintettel arra a kikötésre, hogy ezeknek az embereknek „nélkülözhetetlen” személyeknek kell lenniük.

A múlt hétvégén egyébként döntés született arról, hogy a Forma-3 mezőnye Austin helyett Szocsiba látogat majd, mivel „leküzdhetetlen logisztikai változások történtek, melyek jelentős hatással voltak a tervezett austini esemény költségeire”.

Fotó: Haas F1 Team

Stefano Domenicali azt mondja, az augusztus végén kiadott versenynaptár továbbra is tartja magát.

„Egyelőre az van, amit nemrég közöltünk, és egyelőre minden stabil” – mondta az F1 elnök-vezérigazgatója. „Reméljük, hogy nem lesznek egyéb helyzetek, melyek miatt kritikusabbá válik a helyzet. De eddig ez az, amit megerősítettünk.”

Az isztambuli versennyel kapcsolatban azt mondta: „Természetesen folyamatosan monitorozzuk a helyzetet, nagyon reméljük, hogy javulni fog a helyzet. Az egyetlen dolog, amit tudok, hogy az eladások nagyon jól mennek Törökországban. És ez igazán remek hír.”

November 21-re is van egyébként verseny tervezve, ám azt még nem jelentették be, hogy azt hol tartják meg. A hírek szerint Katarba utazik majd az F1-es mezőny, ám még nincs végleges megállapodás.

„Amikor már meg tudjuk erősíteni, el fogjuk árulni” – mondta Domenicali.

A Forma-1 jelenlegi, hivatalos versenynaptárát ide kattintva nézheted meg!

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

További cikkek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!