Kubica kiakadt: A Williams most átlépett egy határt! - F1VILÁG.HU

Kubica kiakadt: A Williams most átlépett egy határt!

HIRDETÉS
Élesen bírálta a Williams Forma-1-es csapatát a Japán Nagydíjat követően az istálló rutinos versenyzője, Robert Kubica. A lengyel azt mondja, a csapat „átlépett bizonyos határokat” Suzukában.
Robert Kubica (POL) Williams Racing.
Japanese Grand Prix, Friday 11th October 2019. Suzuka, Japan.

A hétvégén, Suzukában Kubica és csapattársa, George Russell is kipróbálhatta a Williams egyetlen új fejlesztésű szárnyát. Előbbi versenyző érzései sokkal pozitívabbak voltak az újítással kapcsolatban, így a pénteki második szabadedzésen is dolgozhatott vele.

Kubica azt mondta, arra számított, hogy az új szárnyat az időmérőn és a versenyen is használni fogja, a Williams azonban úgy döntött, egyik autóra sem szereli azt fel.

A lengyel aztán az időmérő elején falnak csapta versenyautóját, és mivel kasztnit kellett cserélni nála, a bokszból rajtolt a futamot – amit végül a 19., egyben utolsó helyen fejezett be.

„A péntek nagyon jó volt. Hosszú idő után először” – mondta Kubica egy lengyel televíziónak nyilatkozva.

„Kicseréltük az első szárnyat. Nem arról volt szó, hogy feltétlenül jobb, és a másik autónak előnyt jelent, vagy esetleg rosszabb. De az én autóm sokkal jobbnak tűnt vele. Viszont – egészen furcsa okokból – a szárnyat vasárnap délelőtt, az időmérő előtt levették az autómról.”

„Szerintem egyszerűen túl sok idő volt arra, hogy ezen gondolkodjanak szombaton… A tájfun elment, de szerintem a döntésnek semmi köze nem volt a pályához, sokkal inkább egyéb okai voltak.”

„Délelőtt viszont sokat gondolkodhattam a dolgon. Tudom bizonyos dolgokat, de délelőtt bizonyos határokat vélhetően átléptek…”

Kubica nyilatkozata után a Williams közleményt juttatott el a Motorsport.com című lapnak, melyben arról írtak, eszük ágában sem volt versenyezni az új szárnnyal Japánban.

„Ahogy mindig, ezúttal is megvitattuk a leghatékonyabb stratégiát a versenyhétvége előtt, de változtatunk, ha szükséges” – áll a kommünikében.

Hirdetés

„Az új első szárnyunkkal viszont mindig is az volt a cél, hogy tesztelni fogunk itt, hogy valamelyik jövőbeli versenyen majd használjuk is élesben. Mivel a tájfun miatt törölni kellett a teljes szombati programot, ráadásul nagyon szelesek voltak a körülmények vasárnap, úgy döntöttünk, nem használjuk az új szárnyat, nehogy esetleg megsérüljön, mielőtt tovább tesztelhetnénk Mexikóban.”

„Az időmérőn történt incidenst látva ez helyes döntésnek bizonyult.”

Kubica az időmérőn csúnyán összetörte a Williamst – az új szárnyat viszont nem | Fotó: REUTERS

Kubica Suzukában arról beszélt, a döntést még csak „nem is közölték” vele, ami szerinte „nem helyénvaló”.

„Megegyeztünk valamiben, és aztán vasárnap változtattak a dolgokon valamiért. Szerintem nem azoknak a döntése volt, akik itt vannak a helyszínen. Nem akarok belemenni a részletekbe, de a kiábrándító oroszországi hétvége után, ha a versenyződ azt mondja, hogy „hosszú idő után először végre megfelelően tudom vezetni az autót, és ki tudja aknázni a benne rejlő lehetőségeket’, annak minden csapat örülne… De valamiért…”

Kubica egyébként már korábban bejelentette, az idei szezont követően távozik a Williams csapatától.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!