Már Belgiumban bejelentheti F1-es csatlakozását az Audi! - F1VILÁG.HU

Már Belgiumban bejelentheti F1-es csatlakozását az Audi!

HIRDETÉS
Akár már a hétvégi Belga Nagydíjon bejelenthetik, hogy az Audi 2026-ban a Sauber partnereként csatlakozik a Forma-1-hez, a Porsche és a Red Bull együttműködésének megerősítésére viszont lehet, hogy egy kicsit tovább kell majd várni.
Audi Neuburg is an integral component of the global investment strategy of AUDI AG. The 47-hectare site lies west of Ingolstadt, just 18 km (11.2 mi) from Audi headquarters.
The grounds are the home of the new Audi driving experience center. Beginning in May 2014, ambitious drivers can experience the Audi brand during driver and safety training courses both on-road and off-road. 
The Motorsport Competence Center, the new headquarters of Audi Sport, is also being constructed here. From fall 2014, all motorsport racing cars will be developed, designed and built here.

Here:
The central customer building at the Audi Neuburg site offers presentation spaces
on multiple floors as well as a restaurant. From the terrace, customers enjoy
a panoramic view of the entire site and the cars on the tracks.

Nyílt titok, hogy a Volkswagen Csoport két brandje élénken érdeklődik a száguldó cirkusz iránt, a német autókonszern igazgatósága pedig még hónapokkal ezelőtt zöld utat adott számukra a csatlakozáshoz, azt azonban a 2026-ra tervezett F1-es motorszabályoktól tették függővé. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonban nemrég megerősítette a száguldó cirkusz 2026-os erőforrásaira vonatkozó előírásait, így lényegében minden akadály elhárult a Porsche és az Audi F1-es csatlakozása elől, teljesülnek ugyanis azok a feltételek, melyeket a két gyártó mindenképpen szeretett volna.

Miközben a Porsche kapcsán jó ideje tudni lehet már, hogy a Red Bull-lal léphetnek szövetségre, az Audi F1-es projektje közel sem tűnt ennyire előrehaladottnak – most mégis elképzelhető, hogy az ingolstadtiak tesznek előbb bejelentést Forma-1-es szereplésükkel kapcsolatban!

A legfrissebb hírek szerint a német autógyártó akár már a hétvégi Belga Nagydíjon bejelentheti, hogy 2026-ban a Sauber partnereként csatlakozik a királykategóriához. Az Audi eredetileg a McLarenbe szerette volna bevásárolni magát, ennek érdekében pedig a csapat korábbi versenyzőjén, Gerhard Bergeren keresztül kezdett el puhatolózni.

„Szilárd kapcsolatban vagyok a McLarennel. A McLaren esélyes lehet arra, hogy az Audi partnere legyen a Forma-1-ben” – mondta a korábbi F1-es pilóta.

A wokingiakkal azonban végül zátonyra futottak az egyeztetések, így az Audi az Aston Martinnal, majd a Williamsszel kezdett el tárgyalni, végül azonban úgy tűnik, a Sauberrel jut egyezségre. A svájci csapattal – mely jelenleg az Alfa Romeo nevét használja a Forma-1-ben – előrehaladott állapotban tartanak az egyeztetések.

A Sauber korábban Michael Andrettivel, illetve az Andretti Autosporttal folytatott tárgyalásokat, végül azonban nem tudtak megállapodni a felek. Úgy hírlik, az Audi hajlandó többet fizetni, mint a szintén F1-es álmokat dédelgető amerikaiak, sőt, állítólag a német gyártó ígéretet adott arra is, hogy gyári csapattá fejleszti a hinwili istállót – hasonlóképpen, mint a Sauber és a BMW partnerségének idején, még 2006 és 2009 között.

Érdekesség, hogy az Audi jelenlegi vezérigazgatója, Markus Duesman korábban fejlesztési igazgató volt a BMW-Saubernél 2007 és 2009 között. A Motorsport.com értesülései szerint az F1-es kasztnik továbbra is Hinwilben készülnének, ahol a Forma-1 egyik legmodernebb szélcsatornája áll rendelkezésre, míg a hajtásláncot az Audi neuburgi gyárában, német földön fejlesztenék és gyártanák.

Az Audi neuburgi motorsport-központja | Fotó: Audi

Az Audi F1-es projektjét várhatóan Adam Baker felügyeli majd ügyvezetőként, őt még 2021 végén „speciális feladatokra” szerződtetett a német gyártó. Baker korábban dolgozott a BMW-nél, valamint az FIA-nál is.

Miközben az Audi F1-es projektjében komoly előrelépések történtek, a Porsche Red Bull-lal való együttműködését mégsem jelentik be olyan hamar, mint arra sokan számítottak. Dr. Helmut Marko, az energiaital-gyárosok tanácsadója még a Magyar Nagydíj hétvégéjén azt mondta, amint az FIA bejelenti a 2026-os motorszabályokat, a Volkswagen igazgatósága valóban zöld utat adhat az F1-es szerepléshez.

Hirdetés

Az új motorszabályokat ugyan augusztus 16-án bejelentették, egyelőre azonban semmiféle jel nem utal arra, hogy a Red Bull, vagy a Porsche bejelentene bármit is a közeljövőben. A nemrégiben a marokkói kartellellenes hatóságok által tévedésből kiszivárogtatott dokumentumokból azonban az derült ki, hogy augusztus 30-i várják a visszajelzéseket az érintett felektől, mielőtt zöld utat adnak terveikhez. Jó esély van tehát arra, hogy a Porsche csak ezt követően érzi majd úgy, hogy elérkezett az idő a hivatalos bejelentésre.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!