McLaren: A költségplafont átlépő csapatokat úgy kell büntetni, mintha a technikai szabályokat szegték volna meg! - F1VILÁG.HU

McLaren: A költségplafont átlépő csapatokat úgy kell büntetni, mintha a technikai szabályokat szegték volna meg!

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown szerint nagyon fontos, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanolyan határozottan megbüntesse a pénzügyi szabályok ellen vétőket, mint azokat, akik megszegik a technikai regulákat.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerdán adta volna ki azokat a megfelelési bizonyítványokat, melyeket a Forma-1-es csapatok 2021-es pénzügyi beszámolói alapján állít ki, múlt héten azonban felmerült, hogy két csapat, jelesül az Aston Martin és a Red Bull túlköltekezett az elmúlt idényben.

A két istálló állítja, nem ez a helyzet, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig mindezidáig nem állt elő konkrétumokkal – a vizsgálatokkal kapcsolatos jelentését hétfőn teszi majd közzé a szervezet. A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown viszont úgy látja, ennek minden bizonnyal oka van, ha pedig valóban vétett valaki a költségplafonra vonatkozó szabályok ellen, azt keményen meg kell büntetni.

 

„Nem tudok többet, mint bárki más. A tanúsítványokat szerdán kellett volna kiadni, ezt most elhalasztották hétfőre, ami azt jelenti, hogy van valami oka annak, hogy nem készültek el” – mondta a szakember a minap. „A spekulációk alapján feltételezni lehet, hogy egy vagy két csapat nem felelt meg. Nem tudom, hogy ez-e a helyzet.”

„A költségplafon kritikusan fontos, és meg kell bizonyosodnunk a betarttatásáról, és ha valaki megszegi, a megfelelő büntetésről – nemcsak pénzbüntetésről, hanem sportszakmai és technikai jellegű büntetésről is.”

„Ha valaki vét a szabályok ellen technikailag vagy sportszakmailag, azért büntetés jár, és ugyanez igaz kell, hogy legyen a financiális regulákra is. Ha ugyanis valaki túlköltekezik, azzal jogosulatlan előnyhöz jut a versenypályán, ezért megfelelően és gyorsan kell eljárni az ügyben.”

Az FIA pénzügyi szabályai szerint abban az esetben, ha egy csapat kevesebb mint 5 százalékkal megszegi a költségplafonra vonatkozó regulákat – tehát nagyjából 7 millió dollárral túlköltekezett 2021-ben –, csak kisebb szabályszegést követ el, amit megrovással, de akár pontlevonással is lehet büntetni. Az 5 százalékon túli szabályszegés viszont már jelentősnek minősíthető, ami akár a bajnokságból való kizárással is járhat.

A Red Bullnál állítják, mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el, a Ferrarinál és a Mercedesnél viszont úgy látják, a pénzügyi szabályok kis mértékű megszegése is jelentős előnnyel járhat a versenypályán.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

McLaren: A költségplafont átlépő csapatokat úgy kell büntetni, mintha a technikai szabályokat szegték volna meg!
Aston Martin: Ki kell derítenünk, miért szenvedtünk a verseny elején
Főnöke szerint elképesztő, hogy Verstappen a telefoncsörgést is felismeri az autóban ülve
Russell is Schumachert méltatta Barcelonában
Marko: Győzködnöm kellett Hornert, hogy ne szerződjön a Ferrarihoz

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!