Óriási kihívást jelentenek majd a 2017-es szabályok

A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds úgy véli, a 2017-re tervezett szabályváltozások jóval nagyobb kihívás elé állítják majd a Forma-1 csapatait, mint a 2009-ben bevezetett újítások.


A Williams technikai igazgatója, Pat Symonds úgy véli, a 2017-re tervezett szabályváltozások jóval nagyobb kihívás elé állítják majd a Forma-1 csapatait, mint a 2009-ben bevezetett újítások.

A királykategória csapatai ugyanis sokkal kevesebb időt tölthetnek majd el a szélcsatornában, ráadásul a foglalkoztatott szakemberek száma is kevesebb kell, hogy legyen, mint a hat évvel ezelőtti drasztikus szabályváltozások idején.

„Jövőre az enyémhez hasonló pozícióban lévő szakembereknek nehéz döntéseket kell meghozniuk, hiszen más a helyzet, mint 2009-ben, amikor is utoljára változtak ilyen jelentősen a szabályok” – mondta Pat Symonds az Autosportnak.

„Akkor még mondhattuk azt, hogy ’30 aerodinamikai szakembert még bevetek, és keményebben használom a szélcsatornát, és ezt meg azt csinálom’. De ezt most nem lehet. 70-szer lehet használni egy héten, ennyi. Szóval kemény döntéseket kell meghozni, hogy hogyan is fejlesszük a jövő évi autót, és miképp is koncentráljunk 2017-re.”

2009-ben az újonnan megalakult Brawn GP világbajnok tudott lenni a szabályváltozások közepette, főleg annak köszönhetően, hogy egy évvel korábban az akkor még gyári Honda-csapat lemondott a 2008-as idényről.

Symonds azonban nem számít hasonlóra, hacsak valamely csapat elő nem áll egy olyan radikális megoldással, mint 2009-ben a Brawn a dupla diffúzorral.

„Nem hinném, hogy bárki megengedhet magának hirtelen egy kis pihenőt, hogy aztán jobb munkát végezzen a többieknél, mert sokkal többet kell dolgozni. Maximum úgy lehet jobb munkát végezni, ha kitalálnak valamit, mint 2009-ben a dupla diffúzor, vagy hasonló.”

„Ami a Williamst illeti, abban egyetértek, hogy ez egy jó lehetőség lehet.”

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzájárulok, hogy az F1VILAG.HU hírlevel(ek)et küldjön számomra, és közvetlen üzletszerzési céllal megkeressen az általam megadott elérhetőségeimen saját vagy üzleti partnerei ajánlatával:*
Hozzájárulok (Az adatkezelés részletei »)

Görgess tovább az újdonságokért!

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

További hírek

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Exkluzív F1-es videók!

Imádod a Forma-1-et? Megnézel mindent, ami kedvenc sportágadról szól? Akkor ne maradj le YouTube-csatornánk újdonságairól sem!