Friss hírek

Súlyos büntetést kockáztatnak az F1-es pilóták a politikai véleménynyilvánítással

Nyilvánosságra hozta az FIA a Forma-1-ben történő véleménynyilvánításra vonatkozó új szabályokat, amelyek az utóbbi hetek során nagy port kavartak a pilóták között.

A Nemzetközi Automobil Szövetség tavaly év végén módosította a nemzetközi sportkódexet egy olyan ponttal, ami az idei szezontól megtiltja a pilótáknak, hogy a versenyhétvégéken előzetes jóváhagyás nélkül politikai, vallási vagy személyes ügyekben véleményt nyilvánítsanak. Az új szabály nagy felhördülést okozott a mezőnyben, többek között Lewis Hamilton, George Russell és a már visszavonult Sebastian Vettel is nemtetszését nyilvánította ki a döntés kapcsán. Akkor a szabályok részletei még nem voltak ismertek, ezeket az FIA a napokban hozta nyilvánosságra.

A csapatoknak küldött dokumentum szerint az FIA azokat a pilótákat készül büntetni, akik az F1 rendezvényein nem a megfelelő helyen, módon és időben nyilvánítanak véleményt politikai, társadalmi vagy egyéni témában. A verseny előtti és utáni ceremóniákon (himnusz és díjátadó), a pilótaparádén, a szezon előtti és utáni csoportfotózáson és az FIA sajtótájékoztatóin is tilos az ilyen jellegű állásfoglalás – ez utóbbi esetben kivétel, ha újságíró szegez ilyen jellegű kérdést a pilótának. Az előírás vonatkozik a vizuális elemekre, tehát az öltözékre is. A versenyhétvégék során a versenybírók joga eldönteni, ki szegett szabályt és ki nem.

Hirdetés
 

A véleménynyilvánítást innentől a pilóták „személyes terébe” korlátozzák, tehát a közösségi médiában és a sajtónak adott interjúkban továbbra is szabadon kifejezhetik a véleményüket.

Aki szabályt szeg, az a büntetések széles skálájával találja szembe magát. Tizenegyféle sportbüntetés osztható ki, melyek súlyossága a köridő törlésétől a bokszutcai rajton át a világbajnoki tabellán való hátrasorolásig terjed. Ezeken felül a kaphat a szabályszegő figyelmeztetést, megrovást, pénzbüntetést, de akár közmunkára is kötelezhetik.

Az is tisztázták, hogy a személyes jellegű vallásos megnyilvánulások, például a keresztvetés továbbra sem szabálytalan. Az viszont még mindig nem egyértelmű, hogy a sisakfestések vagy az autón elhelyezett szimbólumok a szabály hatásköre alá esnek-e.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!