Szabályt szeghetett a Red Bull, súlyos büntetést követel a Ferrari és a Mercedes - F1VILÁG.HU

Szabályt szeghetett a Red Bull, súlyos büntetést követel a Ferrari és a Mercedes

HIRDETÉS
Sajtóértesülések szerint szabályszegésen kapott két Forma-1-es istállót is a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA). A csapatok állítólag a költségvetési plafont lépték túl, az egyik gárda jelentősen – a paddockban az a hír járja, a Red Bull az.
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 19: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 leads Carlos Sainz of Spain driving (55) the Ferrari F1-75 during the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 19, 2022 in Montreal, Quebec. (Photo by Peter Fox/Getty Images)

A költségvetési plafont még tavaly vezették be a száguldó cirkuszban, így a csapatok meghatározott összegből kénytelenek gazdálkodni egy idényen belül. Az Auto Motor und Sport értesülései szerint két istálló lépte túl az első évben a 148,6 millió dolláros határt – a Red Bull és az Aston Martin.

A Nemzetközi Automobil Szövetségnek kötelező jelleggel minden kihágást nyilvánosságra hoznia, és állítólag ezt már rég meg is kellett volna tennie, ám van egy kis probléma: egész egyszerűen az, hogy a büntetésnek nincs egyértelműen meghatározott módja. Az FIA ugyanis nem szerette volna, hogy a határokat feszegető csapatok a büntetés ismeretében mérlegeljék azt, hogy megéri-e bevállalni a szabályok megszegését. A szabályozás szerint az 5 millió dollárig terjedő jogsértés „kisebb szabálysértésnek” minősül, az elkövető istálló pedig pénzbírsággal megúszhatja. Az AMuS értesülései szerint 8 csapat ezt igencsak kifogásolható megoldásnak tartja, a Ferrarinál és a Mercedesnél azt mondják, 5 millió dollárnyi plusz fejlesztés akár fél másodperces előnnyel is járhat a versenypályán.

Azok a csapatok, melyek túllépik az 5 millió dollárt, szigorúbb büntetésre számíthatnak, akár pontlevonásra is, ezáltal pedig pozícióvesztésre a bajnokságban. De akár le is vonhatják a következő évben az érintett csapat költségvetéséből azt az összeget, amivel túllépték a plafont.

A Mercedes és a Ferrari kemény büntetéseket szorgalmaz, hogy precedenst teremtsenek. Számításaik szerint a Red Bull nemcsak 2021-ben, hanem az idei szezonban is túllépte a határt, ráadásul jelentős mértékben – feltehetően ez az oka annak is, hogy idén már minden bizonnyal nem használják könnyített alvázukat. Amennyiben kiderül, hogy az energiaital-gyárosok valóban szabályt szegtek, az AMuS szerint a Mercedes a sarkára áll majd.

A Ferrarinál közben azért is dühösek, mert a 2021-es szabályszegés jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a Red Bull ilyen erősen kezdje a 2022-es szezont – noha állítólag az utolsó csapatok között váltottak az idei modell fejlesztésére. A Red Bull versenytársai azt is kiszámolták, hogy az RB18-as idei fejlesztéseit egész egyszerűen nem lehetett volna az idei költségplafon alatt megvalósítani – számításaik szerint az osztrákok jóval átléphették a határt. A mezőny tagjai ugyanis nemcsak saját költéseikről vezetnek listát, hanem bizony számolgatják azt is, hogy az ellenfelek mennyit költhetnek el autóik fejlesztéseire.

Az Auto Motor und Sport szerint az FIA ellenőrei kezdetben semmi gyanúsat nem találtak, a csapatok azonban egyre inkább elkezdték vádolni egymást, a Red Bull így a szövetség látókörébe kerül. A lap úgy tudja, az FIA vizsgálatának eredményeit jövő héten hozhatják nyilvánosságra. A Red Bullt és az Aston Martint állítólag csak „kisebb szabályszegéssel” vádolják. A hírek szerint a Red Bullnál még júliusban jártak az ellenőrök, és azóta is vita folyik arról, hogy milyen költések tartoznak a költségplafon alá.

Az FIA nehéz feladat előtt áll, a rivális csapatok teljes átláthatóságot követelnek, és súlyos büntetést a szabályszegőknek. A szövetség szeretné elkerülni a legrosszabbat, ez pedig az lenne, hogy visszamenőleg beleavatkozzon a 2021-es világbajnokság végeredményébe. Ha ez megtörténik, az érintett csapatok polgári bírósághoz fordulhatnak.

Jogi szakértők szerint egyébként egész egyszerűen arról van szó, hogy a Forma-1 pénzügyi szabályai túl sok kiskaput tartalmaznak.

Hirdetés

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!