Friss hírek

Újra Forma-1-es verseny lehet Dél-Afrikában

A legfrissebb sajtóhírek szerint jó esély van rá, hogy a Forma-1 mezőnye hamarosan újra ellátogat majd Dél-Afrikába – Kyalamiban utoljára 1993-ban rendeztek versenyt, és úgy tűnik, a száguldó cirkusz vezetősége eltökélt a projekt mellett.

A Forma-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali hetekkel ezelőtt nyilatkozott a 2023-as versenynaptárral kapcsolatban: akkor azt mondta, rengeteg ország szeretne királykategóriás futamot rendezni, ők pedig a megfelelő egyensúlyra törekszenek, de jó esély van arra, hogy tradicionálisnak számító versenyhelyszínektől is búcsút intenek majd, így a következő években új helyszínekkel bővülhet a naptár.

„Azt gondolom, van potenciál a 24 versenyre” – mondta Domenicali a Sky Sports F1 televíziónak. „Ami azt illeti, 30 versenyt is rendezhetnénk, látva azt az érdeklődést, amit kapunk szerte a világban. Rajtunk áll, hogy megtaláljuk-e a megfelelő egyensúlyt azt illetően, hogy mely helyszínekre szeretnénk eljuttatni az F1-et, és mely történelmi pályákat akarjuk látni a naptárban. Kiegyensúlyozottnak kell lennünk, látnunk kell, mik a lehetőségek.”

Hirdetés
 

„Van néhány promóter, akinek a szerződése lejár, szóval feltehetőleg a jelenlegiek közül néhány nagydíj nem marad a versenynaptárban, míg más verseny marad, viszont más formában, például különféle pályákkal rotálva. A választásainkat hamarosan bejelentjük, és számíthatunk új nagydíjakra is.”

Nos, a The Race című lap értesülései szerint Kyalami is F1-es versenyre pályázik, itt 1967 és 1993 között összesen húsz futamot rendeztek meg, mindannyiszor Dél-Afrikai Nagydíj néven. Az utolsó, 1993-as versenyen Alain Prost a pole pozícióból indulva győzött. A lap szerint az újabb dél-afrikai versenyre leghamarabb 2024-ben kerülhet sor.

„Amerika és Kína mellett szerintem van potenciál arra, hogy hamarosan Afrikába is ellátogassunk” – mondta még márciusban Stefano Domenicali. „Nagy ott az érdeklődés. Kétségkívül ez is egy olyan terület, mely eddig hiányzott a térképünkről.”

A pálya jelenleg az FIA 2-es fokozatú licencével rendelkezik, az F1-es versenyrendezéshez pedig meg kell szereznie az 1-es besorolást.

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!